**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Πως σχολιάζει ένας Σχης ε.α. για το κλείσιμο της 15ης Μ/Π ΤΑΞΠΖ


Του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΔΟΥΚΗ

ΣΧΗΣ (ΠΖ) ε.α.

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ
Την 12 Νοεμβρίου 2013 γράφτηκαν οι τίτλοι τέλους της 15ης Μ/Π ΤΑΞΠΖ.         Αντ` αυτής προέκυψε το 15ο ΣΠ, το οποίο φέρει την τιμητική ονομασία XV ΜΠ (15η Μεραρχία Πεζικού) για να μας θυμίζει τον πάλαι ποτέ κραταιό Σχηματισμό που έδρευε στην πόλη της Καστοριάς και μας γέμιζε περηφάνια.
Μπροστά στις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια...
στο ελληνικό κράτος, η συρρίκνωση – εξαφάνιση του στρατού απ` το Νομό Καστοριάς θα μπορούσε κάποιος να πει ότι μοιάζει επιβεβλημένη , δικαιολογημένη , ασήμαντη και αναπόφευκτη.

      Τον παραπάνω ισχυρισμό θα τον δεχόταν αναντίρρητα οποιοσδήποτε καλόπιστος συμπολίτης μας, αν διαπίστωνε ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για δικαιοσύνη , διαφάνεια και αξιοκρατία γινόταν πράξεις.

      Δυστυχώς όμως , όλες αυτές οι εξαγγελίες εφαρμόζονται και υλοποιούνται κατά το δοκούν.

      Πώς να δεχτώ εγώ ότι η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων έγινε με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και με καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια;

      Το συμφέρον της πατρίδας επιβάλλει να μείνουν αφύλακτα τα σύνορά μας με την Αλβανία;

      Τα επιχειρησιακά κριτήρια «ανάγκασαν» το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) να διώξουν τον στρατό από την Καστοριά και να παραμείνουν ή και να ενισχύσουν (όπως π.χ. στην Τρίπολη) τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Πελοπόννησο;

      Πώς να δεχτώ εγώ ότι δεν υπήρχαν περιθώρια αλλαγής του αρχικού σχεδιασμού;

      Θα το δεχόμουνα αν δεν διαπίστωνα ότι το ΥΕΘΑ ήταν ευάλωτο σε κάθε λογής πιέσεις δημάρχων (βλέπε Αμύνταιο κλπ) , βουλευτών (βλέπε Γιάννενα, Βέροια κλπ) και δεν άλλαζε τον αρχικό σχεδιασμό καμιά εικοσαριά φορές.

      Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί μομφή για τους προαναφερόμενους , αλλά έπαινο για την στάση ,το ενδιαφέρον και την αγάπη που έδειξαν έμπρακτα για τον τόπο τους.

       Πώς να δεχτώ εγώ ότι η υπάρχουσα διάταξη δυνάμεων εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα υφιστάμενα σχέδια επιχειρήσεων;

       Είναι δυνατόν να κωφεύει το ΥΕΘΑ στις εισηγήσεις των αρμοδίων επιτελών του ΓΕΣ , οι οποίοι αποδέχτηκαν και χαρακτήρισαν ως άριστη την πρόταση που κάναμε για μεταστάθμευση της 71 Α/Μ Ταξιαρχίας από το Κιλκίς στην Καστοριά, για ευνόητους λόγους ;

      Ε , ναι λοιπόν !

      Ζούμε ακόμη στην εποχή  του «μπάρμπα στην Κορώνη».

      Η 12η Νοεμβρίου 2013 ήταν μία ημερομηνία που γράφτηκε με μαύρα γράμματα και αποτελεί θλιβερό ορόσημο στην ιστορία του τόπου μας.

      Με την συρρίκνωση των στρατιωτικών δυνάμεων η Καστοριά έχασε πολλά. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά , πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον θα τεθεί υπό αμφισβήτηση και αυτή ακόμη η ύπαρξη του 15ου ΣΠ, του οποίου η δύναμη από μικρή που είναι σήμερα θα μικραίνει συνέχεια.

      Μακάρι η εξέλιξη αυτή να μην αποβεί μοιραία, επειδή ο στρατός προσέφερε και θα προσέφερε πολλαπλά οφέλη στην Καστοριά.

      Βέβαια υπάρχουν πιθανότητες να αυξηθεί ξανά η δύναμη του στρατού στην ευαίσθητη αυτή περιοχή .

      Πώς θα γίνει αυτό;

      Όχι, δεν πρόκειται να καταλάβουν το λάθος τους οι κυβερνώντες , ούτε υπάρχει περίπτωση να τους τρίξουν τα δόντια οι τοπικοί άρχοντες της Καστοριάς.

      Ο στρατός θα ξαναέρθει στην Καστοριά μόνο όταν η από βορρά απειλή (Αλβανία,  Σκόπια) γίνει ορατή και ο εχθρός φτάσει προ των πυλών …

     Μήπως τότε όμως θα είναι αργά;

     Αιδώς Αργείοι !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου