**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Αντισυνταγματικές οι μειώσεις των αποδοχών των ενστόλων




ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις των αποδοχών των ενστόλων

Μετά τους δικαστικούς, δικαιώθηκαν και οι ένστολοι όλων των Σωμάτων - Έκριναν ότι αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα

Μετά τους δικαστικούς, δικαιώθηκαν και οι ένστολοι όλων των Σωμάτων για τις μειώσεις των αποδοχών τους που έγιναν στο πλαίσιο του Μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012).

Ειδικότερα,  η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, σχεδόν ομόφωνα, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών, αστυνομικών, κ.λπ., αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα.

Κατά συνέπεια, οι σύμβουλοι Επικρατείας θα ακυρώσουν τη σχετική απόφαση της Πολιτείας, λόγω αντισυνταγματικότητας.

Πάντως, το βάθος και η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με ακρίβεια στην απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η οποία θα δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ένστολων έχουν καταθέσει από τον δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2013 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών-αποδοχών τους.

Συγκεκριμένα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και  λιμενικοί υπάλληλοι.

Όλες οι Ενώσεις, κ.λπ. των ένστολων υποστηρίζουν την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου ΙΙΙ, καθώς και της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τμηματική αναδρομική επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που καθιέρωσε  ο Ν. 4093/2012.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας, προβλέπει τη μείωση των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών, αστυνομικών και λιμενικών, κατά το σκέλος εκείνο που αφορά στην υποχρέωση επιστροφής  των αποδοχών που είχαν ήδη καταβληθεί σε αυτούς και χαρακτηρίζονται από τα νομοθέτη, ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες» αναδρομικώς από τη 1η Αυγούστου 2012.

Οι ένστολοι υποστηρίζουν ότι με τις περικοπές των αποδοχών τους παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι περικοπές που επιβλήθηκαν, υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικά ανεκτές οι περικοπές των αποδοχών.

Προσθέτουν μάλιστα, ότι οι μειώσεις που έγιναν στις αποδοχές των ένστολων είναι υψηλότερες από εκείνες που θα ήταν αναγκαίες για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού και χρηματοπιστωτικού προβλήματος της χώρας, ενώ η Πολιτεία δεν εξέτασε ενδελεχώς άλλες ηπιότερες λύσεις.

Σύμφωνα πάντα με τους ένστολους, το Μνημόνιο ΙΙΙ ρίχνοντας το βάρος της προσπάθειας της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, μονομερώς στους στρατιωτικούς και στα Σώματα Ασφαλείας, παραβιάζει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας.

Η τελευταία αυτή αρχή, ερμηνευομένη  υπό το πρίσμα του άρθρου 25 του Συντάγματος το οποίο αξιώνει από όλους ανεξαιρέτως του πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, επιτάσσει την ισομερή κατανομή των βαρών τόσο στους απασχολουμένους στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.
         
Όμως, παραβιάζεται και το Συνταγματικό δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, όσο  και το δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή που κατοχυρώνεται από το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, υποστηρίζουν οι ένστολοι.

Τέλος, όπως υποστηρίζουν οι ένστολοι ότι τα επίμαχα νομοθετήματα που επιφέρουν μείωση αποδοχών, κ.λπ., αντιβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Πηγή :www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου