....Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στο Παράρτημά μας στην οδό Ειρήνης 9 στην Κατερίνη ....

Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2014

Σκέψεις - Προτάσεις για μια Αλλη ΕΑΑΣ


Αγαπητοί  συνάδελφοι και φίλοι, Καλή χρονιά
Έχοντας ήδη καταθέσει την υποψηφιότητά μου ως Αντιπρόεδρος της ΕΑΑΣ, θεώρησα σκόπιμο να επικοινωνήσω μαζί σας κάνοντας γνωστές τις σκέψεις και τις προτάσεις μου για μια άλλη ΕΑΑΣ στην ανάγκη της οποίας πιστεύω απόλυτα,

Επισυνάπτω κείμενο  με τις σκέψεις και προτάσεις αναλυτικά  για ενημέρωση και προβληματισμό που θα συνιστούσα να διαβάσετε καθ' όσον θα ανακαλύψετε πολλά  ενδιαφέροντα.

Παραμένω στη διάθεσή σας.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Στέλιος Καστραντάς         Σκέψεις-Προτάσεις για μία Άλλη ΕΑΑΣ

Γράφει ο
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΣΤΡΑΝΤΑΣ
Αντιστράτηγος ε.α ( Υποψήφιος Αντιπρόεδρος ΕΑΑΣ)

«Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα πράγματα θα διορθωθούν αν αλλάξουν. Είμαι όμως σίγουρος ότι για να διορθωθούν, πρέπει να αλλάξουν.»

Την τελευταία τετραετία οι Έλληνες πολίτες υφίστανται μία πρωτοφανή οικονομική επίθεση η οποία τους έχει οδηγήσει στην απόγνωση, την απελπισία και την αμφισβήτηση των ειλικρινών προθέσεων όλων όσων ασκούν την πολιτική εξουσία. Ξένα κέντρα αποφάσεων με την βοήθεια εγχώριων συνεργατών τους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αποκομίσουν  οικονομικά και όχι μόνο οφέλη.
Οι Έλληνες Στρατιωτικοί και οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας καθώς και ολόκληρο το σύστημα της Εθνικής μας Άμυνας και Εσωτερικής  Ασφάλειας είναι οι κατ’ εξοχή κύριοι παράγοντες που έβαλαν γερή πλάτη και εξουθενώθηκαν υπέρμετρα έναντι των λοιπών Ελλήνων για το ξεπέρασμα της κρίσης.
Η πολιτεία αντί να αναγνωρίσει το έργο και την προσφορά τους και να τους αντιμετωπίσει τουλάχιστον ισότιμα με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες, σε πολλές περιπτώσεις τους εξέθεσε, σε άλλες τους αμφισβήτησε και τους απαξίωσε και τέλος τους εξαθλίωσε οικονομικά με τα σε βάρος τους δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα που πήρε.
Παρά τις διαβεβαιώσεις που ακούμε για το ξεπέρασμα της κρίσης, τίποτε δεν δείχνει ακόμα να έχει ξεπεραστεί μιας και η τιμωρία των υπευθύνων παραμένει ακόμη το μεγάλο ζητούμενο.
Στον τομέα της επίλυσης  των Εθνικών μας θεμάτων φαίνεται να δεχόμαστε πιέσεις για αποδοχή ανεπίτρεπτων συμβιβασμών.
Η ΕΑΑΣ ως η πολυπληθέστερη οργανωμένη Ένωση της ελληνικής κοινωνίας θα πρέπει  με σύγχρονη δομή, οργάνωση  και δυνατή φωνή χωρίς στρογγυλέματα,  να αποκτήσει γρήγορα την εμπιστοσύνη όλων των μελών της και να απαιτήσει την ΕΔΩ και ΤΩΡΑ ικανοποίηση των αιτημάτων τους καθώς  και την αποκατάσταση των σε βάρος τους αδικιών. Οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη των ικανότερων που θα έχουν όρεξη για δουλειά, γνώση των πολύπλοκων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας και ισχυρή θέληση για την επίλυσή των.
Τομές και δράσεις στις οποίες το νέο Διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΑΣ θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα πρέπει να είναι μεταξύ των άλλων τα παρακάτω:
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Άμεση σύνταξη και προώθηση προς ψήφιση νέου νομοθετικού πλαισίου ή ριζική αναδιάρθρωση και τροποποίηση του ισχύοντος στο οποίο μεταξύ των άλλων να προβλέπονται: 
α. Η προάσπιση των αξιών και διεκδίκηση των δικαιωμάτων (κοινωνικών, οικονομικών, εργασιακών, πρόνοιας, οικογενειακών, κλπ) όλων των μελών, με κάθε νόμιμο και συνταγματικό τρόπο.
β. Καθιέρωση επιστολικής ψήφου ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες  όλα τα μέλη όπου και εάν βρίσκονται.
γ. Κατάργηση διακρίσεων, περιορισμών και αποκλεισμών, καθώς και της εποπτείας από τον εκάστοτε Α/ΓΕΣ  και ίσες ευκαιρίες «εκλέγεσθαι» προς όλα τα τακτικά μέλη ανεξαρτήτως βαθμού ή προέλευσης.
δ. Επέκταση δυνατότητας υποβολής υποψηφιότητας προς διεκδίκηση θέσεως Προέδρου, Αντιπροέδρου ή μέλους του ΔΣ της κεντρικής ΕΑΑΣ από όλα τα τακτικά μέλη ανεξαρτήτως τόπου διαμονής υπό την γραπτή δέσμευση ότι θα μπορούν απρόσκοπτα να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.
ε. Εξέταση δυνατότητας εκλογικών συνδυασμών και κατάρτισης ξεχωριστών ψηφοδελτίων ώστε στο εκάστοτε ΔΣ να υπάρχει η δυνατότητα εκπροσώπησης και των μειοψηφησάντων συνδυασμών. Να υπάρχει δηλαδή  ο λεγόμενος αντιπολιτευτικός έλεγχος και κατά συνέπεια  εσωτερική δημοκρατία. 
στ. Ανάδειξη των ΔΣ τοπικών παραρτημάτων με εκλογές και αύξηση των μελών του ΔΣ πολυπληθών παραρτημάτων σε 5. 
ζ. Χρήση νομικών και δικαστικών μέσων σε Ελληνικά ή Ευρωπαϊκά δικαστήρια.
η. Συνεργασία με αρμόδιες κατά περίπτωση κρατικές αρχές και υπηρεσίες προς υποβολή προτάσεων και διατύπωση παρεμβάσεων.
θ. Συνεργασία με στρατιωτικούς οργανισμούς εξωτερικού και κυρίως την EUROMIL (European Organisation of Military Associations - Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατιωτικών Συνδέσμων-Ενώσεων).
δ. Διατήρηση του δικαιώματος προς εργασία στον ιδιωτικό τομέα, όλων των αποστρατευθέντων  με τους όρους που παρείχε το νομοθετικό πλαίσιο, κατά το χρόνο της εισόδου τους στο στράτευμα
ΜΤΣ

Απαίτηση για άμεση εξυγίανση και επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων του ΜΤΣ και τουλάχιστον ίση συμμετοχή του υπουργείου προστασίας του πολίτη στους πόρους του ταμείου. Η λύση της συνεχούς περικοπής του μερίσματος, λόγω των συνεχώς μειουμένων εσόδων του τα οποία  προέρχονται κυρίως από τους πετσοκομμένους μισθούς των εν ενεργεία στρατιωτικών και αστυνομικών, θα πρέπει ΑΜΕΣΩΣ να τελειώνει. Βασική προϋπόθεση για την εξυγίανση του ταμείου παραμένει η ταχεία εκδίκαση από τη δικαιοσύνη των υποβληθεισών μηνύσεων με βάση το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών για το απίθανο πάρτι διαφθοράς ,οικονομικών σκανδάλων , κακοδιαχείρισης και παρανομιών  που γινόταν από το 1988 μέχρι και το 2011.
Καθιέρωση ετήσιας συνέλευσης  των μετόχων-μερισματούχων του ταμείου όπου ο εκάστοτε πρόεδρος θα ενημερώνει τα μέλη, θα κάνει τον ετήσιο απολογισμό και θα απαντά σε ερωτήσεις.
ΕΚΟΕΜΣ
Εξεύρεση περισσοτέρων πόρων από το ΓΕΣ ,εντός των προβλεπομένων από την ισχύουσα νομοθεσία ,για την αύξηση των αποθεματικών του ταμείου.
 Καταβολή ποσοστού υπέρ ΕΚΟΕΜΣ στις διάφορες δικαιοπραξίες ( παραχωρήσεις, πωλήσεις) που γίνονται από το ΥΕΘΑ σε περιουσιακά στοιχεία του ΤΕΘΑ. Είναι δηλαδή ακατανόητο να μοιράζονται δωρεάν κατά καιρούς προς άγραν ψήφων από τους διάφορους υπουργούς Εθνικής Άμυνας στρατόπεδα και περιουσιακά στοιχεία του ΤΕΘΑ προς διαφόρους φορείς χωρίς οι τελευταίοι να καταβάλλουν υπέρ ΕΚΟΕΜΣ το αντιστοιχούν με βάση την αξία της δωρεάς χρηματικό τίμημα όπως προβλέπεται από τον ιδρυτικό περί ΕΚΟΕΜΣ νόμο.
Ανακεφαλαιοποίηση των κουρευθέντων  παρανόμως από την τράπεζα της Ελλάδος λόγω PSI αποθεματικών του ταμείου ύψους 14 περίπου εκ ευρώ.
Διαχωρισμός του ΕΚΟΕΜΣ από το ΜΤΣ και αναγόρευσή του σε αυτόνομο και ανεξάρτητο ταμείο.
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

α. Υγειονομική-Νοσοκομειακή Περίθαλψη (417 ΝΙΜΤΣ)
     Θα πρέπει να επανέλθει το σύστημα της κατά προτεραιότητα εξέτασης και περίθαλψης των δικαιούχων καθ’όσον στη πράξη έχει καταργηθεί. Η δημιουργία τμήματος τηλεφωνικών ραντεβού για δικαιούχους κρίνεται αμέσου προτεραιότητας .
 
    Εξέταση της δυνατότητας, σε συνεργασία με το νοσοκομείο και τις ενώσεις αποστράτων των άλλων κλάδων, μετατροπής του νοσοκομείου σε νοσοκομείο αποστράτων ΕΔ και Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και  των οικογενειών αυτών καθώς επίσης και των οικογενειώ νν εκλιπόντων.είας καθώς και των οικογενειών αυτών όπως επίσης και των οικογενειών εκλιπόντων.

β. ΑΟΟΑ-ΟΣΜΑΕΣ
 

Απαίτηση για συμμετοχή της ΕΑΑΣ τόσο στο ΔΣ του ΑΟΟΑ όσο και του ΟΣΜΑΕΣ με ένα τουλάχιστον μέλος της το οποίο ήθελε υποδείξει η ίδια.
Επανεξέταση εκ βάθρων των δυνατοτήτων του ΑΟΟΑ υπό τα σημερινά δεδομένα και κατάρτιση ρεαλιστικών προτάσεων-προγραμμάτων για τα εν αποστρατεία στελέχη τα οποία θα μπορούν να ελπίζουν σε κάποια οφέλη.
Ρύθμιση μηνιαίων δόσεων δανείων με βάση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των δανειοληπτών. Οι μηνιαίες  δόσεις να μην ξεπερνάνε το 1/10 του πραγματικού εισοδήματος του δανειολήπτη.
γ. Εφημερίδα ΕΑΑΣ «Εθνική Ηχώ»
Η Εθνική Ηχώ πρέπει να καταστεί μαχητικό όργανο διατύπωσης , προβολής και διεκδίκησης των αιτημάτων των μελών της Ένωσης. Η φωνή της για τα Εθνικά μας Θέματα πολλά από τα οποία, είτε αποσιωπώνται  είτε διαστρεβλώνονται είτε σκοπίμως αγνοούνται, θα πρέπει να είναι δυνατή και αιχμηρή.
Η  διαφορετική άποψη και κριτική επί διαφόρων ενεργειών ή παραλείψεων του ΔΣ θα πρέπει να αποτελεί ζητούμενο. Η ιδιότυπη  λογοκρισία με την απόρριψη κειμένων που ασκούν καλόπιστη κριτική δείχνει αδυναμία και πάντως όχι σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Έχοντας ήδη καταθέσει την υποψηφιότητά μου για την θέση του Αντιπροέδρου της ΕΑΑΣ και πιστεύοντας ακράδαντα  στην ανάγκη ύπαρξης μιας ισχυρής Ένωσης απαλλαγμένης από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος με σύγχρονη νομοθεσία, δομή και οργάνωση που να μάχεται με κάθε νόμιμο μέσο για την υπεράσπιση των Εθνικών μας Αξιών καθώς και για τα δίκαια και δικαιώματα των μελών της όπως επίσης  να συνεργάζεται αρμονικά με τους υφιστάμενους διεκδικητικούς φορείς στο χώρο των αποστράτων και να συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις που παίρνονται και μας αφορούν από τα διάφορα  θεσμικά όργανα της πολιτείας , τα οποία όπως μέχρι τώρα έχει φανεί αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, θεώρησα υποχρέωσή μου  να διατυπώσω εν συντομία  τις παραπάνω σκέψεις και  προτάσεις μου τις οποίες, σε περίπτωση εκλογής μου, θα υποβάλλω αναλυτικά προς υλοποίηση στο μελλοντικό ΔΣ της Ένωσης. 
Παράλληλα εύχομαι οι παραπάνω σκέψεις και προτάσεις να αποτελέσουν τη βάση διαλόγου και προβληματισμού μεταξύ όλων των υποψηφίων   μελών καθώς και των μελών των  ΔΣ των τοπικών παραρτημάτων.

                                                                                 Αθήνα,3 Ιανουαρίου 2014


.
1 σχόλιο:

  1. Αυτές πρέπει να είναι οι θέσεις υποψηφίου Προέδρου και όχι Αντιπροέδρου.Με λίγα λόγια, εάν δεσμευθεί ο ανωτέρω υποψήφιος για τα γραφόμενά του,τότε είναι σίγουρα παμψηφεί ΠΡΟΕΔΡΟΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή