**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Τι θα ισχύσει φέτος για τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά στις Στρκές σχολές


 

  Στο 1.60 το ύψος για τις γυναίκες και 1.70 για τους άνδρες

 
 
   Σημαντικές πληροφορίες για τους υποψηφίους αλλά και όσους φοιτούν στις στρατιωτικές σχολές παρουσιάζει το newsbeast.gr. Σύμφωνα με τελευταίο Προεδρικό Διάταγμα οι υποψήφιοι καθώς και οι μαθητές των Στρατιωτικών Σχολών κρίνονται κατάλληλοι ή ακατάλληλοι. Οι προϋποθέσεις για να κριθεί κάποιος υποψήφιος είναι αρκετά αυστηρές και ακόμα και αν πάσχουν από νοσήματα με ένδειξη Ι2 κρίνονται ακατάλληλοι . Κάποια εκ των νοσημάτων θα παρουσιαστούν ακολούθως. Τα όσα αναφέρονται αναμένεται να ισχύσουν και για τους υποψηφίους των φετινών εξετάσεων.

Τι ισχύει για το βάρος και ύψος

Όσον αφορά το ύψος και το βάρος σύμφωνα με το ΠΔ οι γυναίκες πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 1.60 και οι άνδρες ύψος 1.70. Όσον αφορά το Δείκτη Μάζας Σώματος για τους μεν άνδρες πρέπει να βρίσκεται από 19 έως 27 και για τις γυναίκες από 18 έως 25.

Σχολή Ικάρων

Οι υποψήφιοι άνδρες του τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων κρίνονται Ακατάλληλοι λόγω εργονομικών περιορισμών των πτητικών μέσων και υλικών εφόσον έχουν ανάστημα μεγαλύτερο από το ένα μέτρο και ενενήντα εκατοστά (1.90), μικρότερο από το ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1.70) και ύψος κορμού μεγαλύτερο από ένα μέτρο (1). Οι υποψήφιες γυναίκες του τμήματος Ιπταμένων κρίνονται ακατάλληλες λόγω εργονομικών περιορισμών εφόσον έχουν ανάστημα μεγαλύτερο από ένα μέτρο και ενενήντα εκατοστά και μικρότερο από ένα μέτρο και εξήντα και πέντε εκατοστά (1.65) και ύψος κορμού μεγαλύτερο από ένα μέτρο (1).

Τι συμβαίνει αν κάποιος παρουσιάσει πρόβλημα υγείας κατά τη διάρκεια της φοίτησής του σε στρατιωτικές σχολές

Στους μαθητές και μαθήτριες των στρατιωτικών σχολών αξιωματικών και υπαξιωματικών που κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους μέχρι και την ονομασία τους σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς παρουσιάζουν μια σειρά από νοσήματα και παθήσεις ισχύουν τα ακόλουθα:

Εφόσον αυτά τα νοσήματα είναι ιάσιμα, χορηγείται αναρρωτική άδεια που προβλέπεται από τον Οργανισμό της κάθε σχολής με βάση τη γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής. Σ’ αυτή παραπέμπονται από το Νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύτηκαν ή από τη σχολή, ύστερα από ένδειξη του Νοσοκομείου. Στην περίπτωση που ο Οργανισμός της Σχολής δεν ορίζει τη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας, μπορεί να τους χορηγηθεί άδεια μέχρι έξι μηνών μετά από την οποία κρίνονται οριστικά.

Εφόσον οι ασθένειες δεν είναι ιάσιμες ή δεν έχουν θεραπευτεί μετά τη λήξη της αναρρωτικής άδειας οι μαθητές των στρατιωτικών σχολών κρίνονται ακατάλληλοι για τη συνέχιση της φοίτησής τους και απολύονται/διαγράφονται από τη σχολή.

Ειδικά οι μαθητές στρατιωτικών σχολών ιπταμένων (Ίκαροι – ιπτάμενοι, Ραδιοναυτίλων) εκτός από τα όσα καθορίζονται πιο πάνω κρίνονται ακατάλληλοι για τη φοίτησή τους ως ιπτάμενοι, εφόσον για οποιοδήποτε λόγο χάσουν την πτητική τους καταλληλότητα. Στο 1ο έτος απώλεια της πτητικής καταλληλότητας συνεπάγεται την απομάκρυνση από τη σχολή. Στα επόμενα έτη τοποθετούνται σε ειδικότητες εδάφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν κάποιος μαθητής στρατιωτικής σχολής διαγραφεί για λόγους υγείας αυτό δε σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την υποχρέωση για στράτευση αν φυσικά υπάρχει. Όπως αναφέρει το ΠΔ η σωματική ικανότητα των μαθητών των στρατιωτικών σχολών που κρίνονται ακατάλληλοι είναι άσχετη με την σωματική ικανότητα για εκπλήρωση στρατιωτικής υποχρέωσης.

Μερικά νοσήματα που αποκλείουν έναν υποψήφιο από τις στρατιωτικές σχολές

Νοσήματα

Ακμή πολύμορφη πυκνή με αποστημάτια ή νεκρωτική
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ
Αλωπεκία τριχωτού κεφαλής εκτεταμένη (γυροειδής, ουλωτική, ψευδογυροειδής)
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ
Απόφραξη της μιας ρινικής κοιλότητας χωρίς λειτουργικές διαταραχές τα άλλης κοιλότητας
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ
Κάθε διαταραχή όσφρησης
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ
Χρόνια λαρυγγίτιδα οποιαδήποτε αιτιολογίας με ήπιες διαταραχές φώνησης
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ
Διαθλαστική ανωμαλία (μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός του ενός ή και των δυο οφθαλμών μεταξύ 4,5-8 διοπτρίων (σφαιρικό ισοδύναμο)
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ
Δυσχρωματοψία που εξακριβώνεται με τους ψευδοισοχρωματικούς πίνακες
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ
Λεύκη εκτεταμένη σε ακάλυπτα μέρη του σώματος με επίπονες ψυχοσωματικές εκδηλώσεις
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ

Προσοχή για να μην παραπληροφορούνται οι μαθητές και οι γονείς τους καθώς κάποιες αν κάποιες παθήσεις όπως η λεύκη ή η αλωπεκία (φαλάκρα) είναι περιορισμένες δεν αποκλείουν έναν υποψήφιο από τις στρατιωτικές σχολές. Συγκεκριμένα με βάση το ΠΔ κατάλληλοι χαρακτηρίζονται οι υποψήφιοι αν έχουν:

Αλωπεκία σε περιορισμένη έκταση
Ακμή βλατιδοφλυκταινώδης υπό θεραπεία
Λεύκη περιορισμένης έκτασης σε ακάλυπτα μέρη του σώματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου