**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Εισήγηση για ακύρωση μειώσεων σε συντάξεις των ειδικών μισθολογίων




Εφόσον η εισήγηση γίνει δεκτή, θα πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων περί τα 100 εκατ. ευρώ

Αυξάνονται οι πονοκέφαλοι για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ορατός είναι ο κίνδυνος μια ακόμη δικαστική απόφαση-βόμβα να προστεθεί σε αυτές του μισθοδικείου που έκρινε αντισυνταγματικές τις... μειώσεις των μισθών των δικαστών και του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις στους μισθούς των στρατιωτικών - σωμάτων ασφαλείας.

Αυτή τη φορά το θέμα αφορά περικοπές στις συντάξεις των ειδικών μισθολογίων κατά των οποίων έχουν προσφύγει δικαιούχοι. Η συζήτηση των προσφυγών θα γίνει αύριο ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ωστόσο ήδη ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο έχει εισηγηθεί να κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις όλων των ειδικών μισθολογίων. Εφόσον η εισήγηση γίνει δεκτή, θα πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012, δηλαδή προ των περικοπών, εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ.

Στην εισήγησή του ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο Διονύσης Λασκαράτος υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές που έγιναν, λόγω Μνημονίου, στους συνταξιούχους δικαστικούς, στρατιωτικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ καθώς δεν είναι δυνατόν, όπως υποστηρίζει, η οικονομική επιβάρυνση να αφορά συνεχώς μια συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων όπως είναι οι μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο, οι οποίοι είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και παράλληλα να ευνοούνται άλλες κατηγορίες πολιτών οι οποίοι είναι ασυνεπείς και εν πολλοίς ευθύνονται για την οικονομική συγκυρία που πλήττει τη χώρα.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην εισήγηση, οι επίμαχες περικοπές στις συντάξεις προσκρούουν στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, αφού οι συγκεκριμένες κατηγορίες πλήττονται δυσανάλογα με τις δυνάμεις τους. Επιπλέον, όπως σημειώνεται, δεν προκύπτει από πουθενά ότι εξαντλήθηκε κάθε πρόσφορο μέτρο για να περιοριστεί το κρατικό έλλειμμα έτσι ώστε να αποτραπεί η εκ νέου επιβάρυνση της ίδιας κατηγορίας εργαζομένων.

Οι περικοπές στις συντάξεις των ειδικών μισθολογίων δεν είναι η τελευταία υπόθεση που, ως διαφαίνεται, θα απασχολήσει εξ αντανακλάσεως το υπουργείο Οικονομικών αφού προσεχώς, στο ΣτΕ θα εκδικασθούν προσφυγές που άπτονται της εφαρμογής του Μνημονίου και αφορούν τη διαθεσιμότητα και τις περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 04/02/2014 – ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου