....Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στο Παράρτημά μας στην οδό Ειρήνης 9 στην Κατερίνη ....

Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

Μισθολόγιο Πατρικίων ;;;


Γράφει ο Παναγιώτης Καράμπελας Σμηναγός ε.α.
Επίτιμος Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (ΣΑΣ)

Μετά το μισθολόγιο στρατιωτικών για ολίγους 
η προφανής εύνοια για τους προερχόμενους από ΑΣΕΙ και ιδιαίτερα τους ανώτατους, οι οποίοι υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών...............είναι όμως, παράλογο να δίνεται η αίσθηση ότι είναι ευκαιρία να πάρουν τη ¨ρεβάνς¨ από συναδέλφους............

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά εκείνοι που για χρόνια εννοούν να συντηρούν μέτωπο υποβάθμισης του ρόλου, της προσφοράς, του επιστημονικού επιπέδου ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και ιεραρχικής εξέλιξης των αποφοίτων των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), βρήκαν άλλη μια ευκαιρία να το σχηματοποιήσουν και μέσα από τους πίνακες του Μισθολογίου, που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, πειθόμενος στις εισηγήσεις τους, διαβίβασε στο Υπουργείο Οικονομικών, για σύνταξη σχετικού νόμου.

Ίσως τα όσα εισηγήθηκαν οι ¨υψηλοί¨ εισηγητές των........
ΕΔ – και οι αντίστοιχοι για ΕΛ.ΑΣ, ΠΣ και ΛΣ - σχετικά με τη πρόταση για νέο Μισθολόγιο Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας, ο κ. Υπουργός να θεώρησε ότι τούτο δίνει λύσεις και ανταποκρίνεται στο περί δικαίου αίσθημα όλων των στελεχών των ΕΔ και των σωμάτων ασφαλείας.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί κάποτε τούτο, από το 2008 όλα τα Επιτελεία είχαν καταλήξει σε μια αντικειμενική και δίκαιη βάση για τα κατά καιρούς συντασσόμενα μισθολόγια Στρατιωτικών. Ως βάση-ακρογωνιαίο λίθο, συμφώνησαν να υπάρχει πάντα η γραμμική ανάπτυξη των συντελεστών, ήτοι ίσα βήματα των βασικών μισθών, ανά βαθμό. Τούτο είχε αποτυπωθεί και σε σχέδιο μισθολογίου, που είχε συνταχθεί από τις τότε Ενώσεις Αποστράτων, είχε εγκριθεί από τις ηγεσίες των ΕΔ, αλλά και από τον τότε ΥΕΘΑ, ώστε όταν τα δημοσιονομικά το επέτρεπαν, θα εφαρμοζόταν, κάτι που οι υψηλές θεωρίες περί ήπιας προσαρμογής της οικονομίας μας δεν το επέτρεψαν, αλλά μας οδήγησαν τελικά στον Ν. 4093/12!!

Ωστόσο, οι νέες σκέψεις για μια διαφορετική φιλοσοφία μισθολογίου με κλιμάκια, με μισθολόγιο ανά προέλευση και με ¨επέκταση¨ του ενεργού βίου των στρατιωτικών, δεν έχουν πουθενά τη σχετική ένδειξη για ουσιαστική αντίστοιχη δίκαιη οικονομική αντιμετώπιση των στρατιωτικών, των διαφόρων προελεύσεων, πλέον.

Είναι προκλητικές οι διαφορές εισαγωγής, καταληκτικής εξέλιξης και μισθολογικής μεταχείρισης μεταξύ των διαφόρων προελεύσεων. Παντελώς ανισομερείς και έντονα άδικες, ιδιαίτερα μεταξύ προελεύσεως ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ, καθότι οι υπόψη εισηγητές, μάλλον δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι το επίπεδο εκπαίδευσης των εξ ΑΣΣΥ προελεύσεως αποφοίτων ανήκει στην Ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, πρώην ΤΕΙ, με άλλα λόγια.

Κύριε Υπουργέ, στο Δημόσιο οι διαφορές αυτές έχουν κάποια λογική συνάφεια και δικαιοσύνη. Βέβαια, ομολογείτε ότι ¨οι αποδοχές των Στρατιωτικών καθορίζονται μονομερώς από το Υπουργείο Οικονομικών με ειδικές διατάξεις, εν αντιθέσει με λοιπές κατηγορίες του δημοσίου, των οποίων οι αποδοχές καθορίζονται, αφού ληφθούν υπόψη και προτάσεις των φορέων τους¨!! Αλήθεια, οι Στρατιωτικοί δεν πρέπει να εκπροσωπούνται από κάποιους φορείς; Οι Ενώσεις, οι διάφοροι Σύλλογοι δεν θα μπορούσαν να εκπροσωπήσουν και τους ε.ε., έστω και κατά προέλευση; Ποιος άλλος θα καταθέσει και τις δικές τους απόψεις, αφού οι αποδεκτοί εισηγητές σας, ποτέ δεν άκουσαν τους ίδιους ή τους εκπροσώπους τους συλλογικούς φορείς, ώστε να ενημερωθούν για τις απόψεις-προτάσεις τους; Το αποτέλεσμα είναι ανάγλυφο και στο μισθολόγιο που προωθήσατε, κ. Υπουργέ! Δίδεται η εντύπωση περί ενός Μισθολογίου ¨Πατρικίων¨!!

Μόνο στις ΕΔ, κ. Υπουργέ επικρατεί ανισομερής και περίεργη ανά βαθμό κατανομή των μισθολογικών διαστρωματώσεων. Ίσως το ¨αποφασίζω και διατάσσω¨ να το θεωρούν κάποιοι θέσφατο. Κάποτε… ίσως. Όχι και σήμερα, όταν υποτίθεται ότι η Πολιτεία είναι παρούσα και φροντίζει για τη δημοκρατική νομιμότητα.

Κύριε Υπουργέ, θεωρείται απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση της ισομερούς διαφοράς μεταξύ των μισθών κάθε προέλευσης, της γραμμικής διαφοράς μεταξύ του επιδόματος Ειδικών Συνθηκών – απόλυτο κενό στους κάτω του Ασμχου βαθμούς – της επέκτασης και αναλογικής διάρθρωσης του επιδόματος Θέσης Ευθύνης και πέραν του βαθμού του Σμηνάρχου, δεδομένου ότι με τις σημερινές εξελίξεις ακόμη και Υποσμηναγοί αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.

Δεν θα επιχειρήσω να αναφερθώ σε ποσοστά, για κάθε περίπτωση μισθολογικών κλιμακίων και επιδομάτων. Αυτό είναι προφανέστατο. Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει!! Τόσο ¨αντικειμενικές¨ οι προτάσεις που σας υπέβαλλαν και προωθήσατε κ. Υπουργέ, αν και είναι βέβαιο ότι δεν ήταν στις προθέσεις σας να αδικήσετε τη συντριπτική μάζα των στρατιωτικών! Μην σας διαφεύγει ότι το τεράστιο και ουσιαστικό βάρος του πραγματικού έργου των ΕΔ, ανέκαθεν το φέρουν οι από το βαθμό του Σμηνάρχου και κάτω – ανεξαρτήτως προέλευσης – ιδιαίτερα δε οι Υπαξιωματικοί, η ραχοκοκαλιά, όπως με περισσή υποκρισία τους αποκαλούν οι εκάστοτε ηγεσίες, αλλά τους ξεχνούν στην ανταπόδοση μερίσματος, κάθε μορφής, όταν πρέπει. Καλή ώρα και στην προκειμένη περίπτωση!!

Κύριε Υπουργέ, η παρέμβασή σας είναι αναγκαία και άμεση, πριν επισημοποιηθεί με νόμο η προφανής εύνοια για τους προερχόμενους από ΑΣΕΙ και ιδιαίτερα τους ανώτατους, οι οποίοι όντως και κάκιστα υπέστησαν τα τελευταία χρόνια τις μεγαλύτερες και πιο άδικες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Είναι, όμως, παράλογο να δίνεται η αίσθηση ότι είναι ευκαιρία να πάρουν τη ¨ρεβάνς¨ από συναδέλφους, οι οποίοι πάντοτε τους εκτιμούν, τους τιμούν ανάλογα και λειτουργούν συνειδητά στο πλαίσιο των διαταγών που εκδίδουν, αλλά σε τίποτα αυτοί δεν συνετέλεσαν για αυτή την καταδικαστέα και απόλυτα άδικη μεταχείρισή τους. Ας ελπίσουμε ότι θα αποκατασταθούμε όλοι ανάλογα για τις αντισυνταγματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, μετά την γνωστή απόφαση του ΣτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου