**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Virus Alert : Επικίνδυνος ιός κλειδώνει αρχεία Υπολογιστών !










Κ. Πρόεδρε κ.κ. Συνάδελφοι.
Το παρόν αποστέλλεται προς ενημέρωσή σας.

Επικίνδυνος ιός κλειδώνει (κρυπτογραφικά) αρχεία υπολογιστών.
"Ψηφιακοί απατεώνες" δημιούργησαν ένα νέο ιό που ονομάζεται Crypto-Wall, ο οποίος κλειδώνει ψηφιακά αρχεία και δεδομένα σε υπολογιστές. Στη συνέχεια οι χάκερς ζητούν λύτρα, από 1.000-3.000 ευρώ προκειμένου να τα ξεκλειδώσουν.
 
Ο ιός «Crypto-Wall» κλειδώνει ψηφιακά αρχεία και δεδομένα στους υπολογιστές (αρχεία όπως word, excel, pdf, jpg). Στη συνέχεια ζητούν «λύτρα» για να τα ξεκλειδώσουν.
 
Η πρώτη καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ από πολίτη που έπεσε θύμα του ιού έγινε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου. Έκτοτε, οι απατεώνες έχουν «παγιδέψει» δεκάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές με τις Αρχές να αναζητούν τους δράστες σε όλους τον κόσμο.
 
Το κακόβουλο λογισμικό που εμφανίστηκε πρόσφατα και στην Ελλάδα εξαπλώνεται μέσω e-mail και μέσω «ροζ» ιστοσελίδων.
 
Στην Ελλάδα πρώτο θύμα του «Crypto-Wall» έπεσε ένας ακαδημαϊκός από την Αθήνα, ο οποίος διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να ανοίξει κανένα αρχείο στον υπολογιστή του. Μέχρι που του εμφανίστηκε ένα μήνυμα που έγραφε ότι αν ήθελε να ξαναδεί τα αρχεία του πρέπει να πληρώσει.
 
Οι δράστες, των οποίων η έδρα είναι πιθανότατα κάποια από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ζητούν καταβολή «λύτρων» σε bit-coins (ηλεκτρονικό νόμισμα).
Αυτό που βλέπουν τα θύματα στην οθόνη τους είναι η παρακάτω φωτο:

CryptoWall
Τρόποι για να προστατευθείτε και ενέργειες σε περίπτωση μόλυνσης (αφαίρεση και επαναφορά αρχείων - υπό προϋποθέσεις) εδώ:
http://www.precisesecurity.com/rogue/remove-cryptowall

Το καλύτερο όμως και το ασφαλέστερο όλων είναι έχετε κάνει bacup τα αρχεία σας σε αφαιρούμενο μέσο (πχ εξωτερικός σκληρός δίσκος) και να έχετε ΠΑΝΤΑ ενεργοποιημένο το firewall και ενημερωμένο antivirus με real time protection. Φυσικά ισχύει οτι δεν ανοίγετε e-mails αγνώστου αποστολέα και προσέχετε e-mails με περίεργους τίτλους ακόμη κι από γνωστούς σας. Επίσης οι χρήστες windows (Vista - 7  - 8 kai 8.1) να έχουν τουλάχιστον 3 σημεία επαναφοράς συστήματος με χρονική απόσταση 20 ημερών μεταξύ τους .Για τα XP το μόνο σίγουρο είναι το bacup....
ΥΓ : σοι δεν έχετε firewall ή χρησιμοποιείτε μόνο το firewall των windows (το οποίο είναι ....άστα να πάνε...)  μπορείτε να κατεβάσετε το πολύ καλό ΔΩΡΕΑΝ firewall της Comodo από εδώ: https://www.comodo.com/home/internet-security/firewall.php

Σ.Π. Καρυπίδης
Επχος (ΑΤΘ) ε.α.
 
ΣΧΟΛΙΟ : Ευχαριστούμε θερμότατα τον φίλο και συνάδελφο Καρυπίδη Συμεών για τις πάντα χρηστικές του συμβουλες !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου