**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Νίκος Τόσκας : ο ΄΄Κόκκινος΄΄ Ίλαρχος που έγινε Υπουργός της ΕΛ.ΑΣ !

ΠΗΓΗ : kranos

Της Ματίνας Ηρειώτου 

Η τοποθέτησή του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και στον Κώστα Ησυχο, στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ερμηνεύθηκε ως κίνηση καλής θέλησης προς τους στρατιωτικούς, αφού ο Νίκος Τόσκας είναι ένας δικός τους. Ο Κόκκινος Ιλαρχος, ένα από τα προσωνύμια που είχαν αποδοθεί στον Τόσκα την περίοδο που βρισκόταν ακόμη στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και υπηρετούσε στους μαυροσκούφηδες, έπαιξε τον ρόλο του ισορροπιστή στο Πεντάγωνο, αφού εκτός από πρόσωπα και πράγματα ξέρει πολύ καλά, κυρίως, τη νοοτροπία. Η μετακόμισή του στην Κατεχάκη, όπου ουσιαστικά διαδέχεται τον Γιάννη Πανούση μετά την παρένθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, δεν ήταν αναμενόμενη. Οπως ειπώθηκε, μάλιστα, δεν ήταν στις επιθυμίες του, αλλά ο στρατιώτης πάει όπου διατάσσεται.
Από τη νέα κυβερνητική θέση του ο 63χρονος Τόσκας καλείται να παίξει τον ρόλο του ισορροπιστή τόσο ανάμεσα στην Αστυνομία και στον ΣΥΡΙΖΑ - ο προκάτοχός του «φαγώθηκε» κυρίως από τις αντιδράσεις της Νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος - όσο και ανάμεσα στην Αστυνομία και στην κυβέρνηση σε μια κρίσιμη στιγμή για τους υπηρετούντες στο Σώμα σε ό,τι αφορά το μέλλον των ασφαλιστικών τους ταμείων. Εξάλλου, η Αστυνομία ήταν ευχαριστημένη από τη θητεία του Γιάννη Πανούση, καθώς ο πρώην αναπληρωτής υπουργός γνώριζε από μέσα τη δομή, την οργάνωση και τη νοοτροπία της, ως καθηγητής της Αστυνομικής Ακαδημίας. «Ολοι οι αξιωματικοί ήταν μαθητές μου», είχε πει, προσθέτοντας αστειευόμενος ότι «ήξερε και τους βαθμούς που έπαιρναν». Παρά το γεγονός ότι η θητεία του Τόσκα άρχισε με μια επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής, εντούτοις τα βλέμματα των επιτελών είναι ήδη στον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, που θα είναι η πρώτη με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανθρωποι που ξέρουν τον Τόσκα, τον χαρακτηρίζουν «ριζοσπάστη σοσιαλιστή» και βαθιά δημοκράτη, που όμως έχοντας ενταχθεί στις τάξεις του Στρατού από το 1971 έχει εμποτιστεί από τη στρατιωτική νοοτροπία. «Το μυαλό του δουλεύει, σκέφτεται ως πολιτικός, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα ανοιχτός άνθρωπος» λένε, ενώ η τάξη, η πειθαρχία και η τήρηση των κανόνων είναι ψηλά στις αξίες του.
Ο Τόσκας δεν έκρυψε ποτέ τα φρονήματά του, άλλωστε η ιδεολογική του τοποθέτηση είχε προκαλέσει τον Μάρτιο του 2005 την αποστρατεία του εν μια νυκτί. Αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του υποστρατήγου ενώ ήταν διοικητής της 25ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην Ξάνθη «και ενώ λάμβανε συγχαρητήρια κατ' επανάληψιν για τη δουλειά του από τους προϊσταμένους του. Η αποστρατεία του είχε σχέση με τα δημοκρατικά του φρονήματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιογραφικό του, που είναι αναρτημένο στη σελίδα της Κίνησης Ιδεών και Δράσης Πράττω, όπου μετέχει με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Στα τριάντα χρόνια της στρατιωτικής του καριέρας ο Νίκος Τόσκας υπηρέτησε σε μονάδες τεθωρακισμένων στον Εβρο, στη Μακεδονία, στο Αιγαίο (έχει αποφοιτήσει, μάλιστα, από το Σχολείο Τεθωρακισμένων των ΗΠΑ). Υπηρέτησε ακόμη στο διεθνές επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και αργότερα στο νατοϊκό στρατηγείο της Νάπολι στην Ιταλία ως υπεύθυνος για την εκτίμηση πληροφοριών για τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Από τη Νάπολι «εκτοπίσθηκε» στο Σαράγεβο ύστερα από παρέμβαση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, που διαμαρτυρήθηκε εγγράφως στη νατοϊκή διοίκηση ότι ο Τόσκας εκτελούσε τα καθήκοντά του με εθνικά κριτήρια και όχι νατοϊκά. Ο Τόσκας υπηρέτησε επίσης ως διευθυντής του γραφείου του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη.

Μετά την αποστρατεία του ο Νίκος Τόσκας, που είναι πατέρας ενός γιου και μιας κόρης, συνεργάστηκε με τον τομέα Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, την περίοδο που σκιώδης υπουργός ήταν η Βάσω Παπανδρέου, αναλαμβάνοντας ρόλο συμβούλου της ενώ έχει μετάσχει στη σύνταξη του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την Αμυνα. Λίγο αργότερα, το 2008 συνεργάστηκε με το ΙΣΤΑΜΕ ως μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του για θέματα Αμυνας. Στη συνέχεια βρέθηκε στο πλευρό του Πάνου Μπεγλίτη, ως διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, αλλά παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2011, μόλις μία εβδομάδα μετά την υπουργοποίηση του Μπεγλίτη. Δημοσίως ο Νίκος Τόσκας δεν έχει πει ποτέ τις λεπτομέρειες αυτής της παραίτησης και έχει περιοριστεί σε μια γενικόλογη αναφορά για «λόγους δεοντολογικούς και ιδεολογικής αντιπαράθεσης». Ωστόσο, υπήρξαν τότε πληροφορίες ότι η σύγκρουση ήταν απόρροια της επιθυμίας του να επανέλθει στην ενέργεια.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη βουλευτής Επικρατείας τον Ιανουάριο και την περασμένη Κυριακή εξελέγη βουλευτής της Β' Αθηνών.
Το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης και ενώ ο Τόσκας παραλάμβανε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στο Πεντάγωνο ο Πάνος Καμμένος έπλεκε το εγκώμιο τού έως πρότινος υφυπουργού του. Αλλωστε ο Νίκος Τόσκας αφήνει πίσω του σημαντικό έργο σε οργανωτικό επίπεδο και είναι αδιαμφισβήτητος γνώστης των ζητημάτων της Αμυνας. Με αυτή τη γνώση, άλλωστε, λένε άνθρωποι που παρακολούθησαν από κοντά την κυβερνητική θητεία του εκεί, κατάφερε να κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τις αντιθέσεις του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Αμυνας - για παράδειγμα, ο Τόσκας δεν συμφωνούσε καθόλου με τον ρόλο που επιθυμούσε να προσδώσει ο Καμμένος στη νέα ΜΟΜΑ. Ετσι, όπως έλεγαν οι κακές γλώσσες, παρότι ο Καμμένος έπλεξε δικαίως το εγκώμιο του Τόσκα για τη δουλειά που άφησε πίσω του, είναι μάλλον χαρούμενος που δεν συγκατοικούν πλέον.


Είπε:
Ο ελληνικός λαός θα μας επιβάλει και  τις απόψεις και τη λειτουργία και τη συμπεριφορά
(κατά την ανάληψη των καθηκόντων τουστο υπουργείο Προστασίαςτου Πολίτη)

Είπαν γι΄αυτόν:Εχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά καιθα ζητήσουμε τη βοήθεια και τη συνδρομή του
Πάνος Καμμένος κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας

ΠΗΓΗ : ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου