**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Συνεργασία ΠΟΣ με Γ.Λ.Κ. !


PDF Εκτύπωση E-mail

                                                                                          

                                                                                                                 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 68
            Στις 30 Αυγ. 2016, στο πλαίσιο συνεργασίας με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), ο Πρόεδρος της ΠΟΣ Ταξχος εα Βασίλειος Νικολόπουλος, είχε συνάντηση με στελέχη του, για θέματα που αφορούν στον πρόσφατα ψηφισθέντα
νόμο για το ασφαλιστικό (Ν. 4387/2016).
         Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η αναμενόμενη έκδοση (ερμηνευτικής) εγκυκλίου του νόμου, το πλαφόν των συντάξεων, η κράτηση για την υγειονομική περίθαλψη, η εργασία αποστράτων, ο υπολογισμός των ετών φοίτησης στις Στρατιωτικές Σχολές,  κλπ.
        Αναφορικά με την κράτηση για την υγειονομική περίθαλψη, ο Πρόεδρος της ΠΟΣ  επεσήμανε, με συγκεκριμένα παραδείγματα, τον εσφαλμένο υπολογισμό της κράτησης. Συγκεκριμένα, αντί ο υπολογισμός του 6% να γίνει, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Ν.4387/2016, επί του καταβαλλομένου ποσού, αφού αφαιρεθεί η ΕΑΣ, έγινε επί της «ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ», αφού αφαιρέθηκε η ΕΑΣ.  Υπενθυμίζεται ότι το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης είναι το αναγραφόμενο στο ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης, στη αριστερή στήλη «ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΠΟΣΑ», κάτω με την ένδειξη «ΣΥΝΟΛΟ».  Αφού επιβεβαιώθηκε το λάθος, δόθηκε η διαβεβαίωση στον Πρόεδρο της ΠΟΣ ότι θα διορθωθεί το συντομότερο.  Πράγματι, όταν αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά σημειώματα σύνταξης μηνός Οκτωβρίου 2016, διαπιστώθηκε ότι είχε διορθωθεί το ποσό κράτησης για την υγειονομική περίθαλψη.  Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανισθεί αύξηση στη σύνταξη του Οκτωβρίου.
         Στις 26 Σεπ. 2016 πραγματοποιήθηκε νέα άτυπη συνάντηση με το ΓΛΚ, στην οποία συμμετείχε τριμελής αντιπροσωπεία της ΠΟΣ.  Επειδή ο εσφαλμένος υπολογισμός της υγειονομικής περίθαλψης αφορούσε τρεις μήνες (Ιουλ-Αυγ-Σεπ), ζητήθηκε από την ΠΟΣ να επιστραφούν ως αναδρομικά τα ποσά που προκύπτουν.  Επίσης στη συνάντηση τέθηκαν και άλλα θέματα, όπως  η κράτηση 0,20 ευρώ υπέρ Ομοσπονδιών, η απασχόληση αποστράτων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, η χηρεία κάτω των 55 ετών, η αναγνώριση συντάξιμου χρόνου για εργασία που διανύθηκε μετά την αποστρατεία κλπ.  Τα θέματα θα τεθούν και στο Υπ. Εργασίας, διότι πλέον σε αυτό μεταβιβάζονται λόγω αρμοδιότητας.
        Για ενημέρωση των συναδέλφων, προκειμένου να υπολογισθεί η κράτηση για την υγειονομική περίθαλψη, αφαιρούνται, από το ποσό που αναγράφεται στο "ΣΥΝΟΛΟ", η ΕΑΣ, τα ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ, η ΕΑΣ/β (για μέχρι των 60 ετών) και το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί 6%.  Το αποτέλεσμα δίνει το ποσόν "ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ".  Παρατίθεται παρακάτω το σχετικό άρθρο 44 του Ν. 4387/2016 όπως πλέον εφαρμόζεται:
       «Εισφορές υγειονομικής περίθαλψης συνταξιούχων Η παρ. 31 του άρθρου 1 του Ν. 4334/2015 (Α΄ 80) η οποία με τις διατάξεις της περίπτωσης 2, υποπαράγραφος Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του Ν. 4336/2015 (Α΄ 94) αναριθμήθηκε σε παρ. 30, αντικαθίσταται ως ακολούθως: «30. α) Από 1.7.2016 η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας σε είδος των συνταξιούχων καθορίζεται σε ποσοστό 6%, και υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού κύριας σύνταξης αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του άρθρου 38 του Ν. 3863/2010 (Α΄ 115) και των παραγράφων 11 και 12 του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011 (Α΄ 152).»
                                  
                                                          Για το Διοικητικό Συμβούλιο
                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                       Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  
                  Νικολόπουλος Βασίλειος                                                               Παπαδόπουλος Βασίλειος
                           Ταξίαρχος  εα                                                                           Ταξίαρχος  εα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου