**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Εγκαίνια Στρατιωτικού Μουσείου ΣΜΥ !


Σε υλοποίηση των κατευθύνσεων, της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τις κατευθύνσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, περί ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς και αποκατάστασης παραλείψεων του παρελθόντος, πραγματοποιήθηκαν το... 
  

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, τα εγκαίνια του Μουσείου της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.

Η δημιουργία του Μουσείου, είναι ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης σε όσα έχει προσφέρει μέχρι σήμερα η Σχολή στην Πατρίδα.




Με την υποστήριξη του ΥΠΕΘΑ, το ΓΕΣ τον Μάϊο του 2016 ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 11 Νοεμβρίου 2016.

Το Μουσείο περιλαμβάνει 4 αίθουσες, εκ των οποίων οι δύο είναι αφιερωμένες στη ΣΜΥ και οι άλλες δύο στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού, το οποίο ήταν εγκατεστημένο στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η Σχολή και το οποίο συμμετείχε στους αγώνες του Έθνους με αποκορύφωση την εποποιία του Υψώματος 731, το Μάρτιο του 1941.

Το ΓΕΣ προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και θεωρεί ότι δεν είναι απλά το φυτώριο των Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού μας. Είναι ένα ιστορικό και ένδοξο ίδρυμα, η προσφορά του οποίου προς την Πατρίδα είναι ανεκτίμητη. Τα πεδία των μαχών στα οποία ο Ελληνικός Στρατός έγραψε σελίδες δόξας και ηρωισμού, είναι διάσπαρτα από νεκρούς Μονίμους Υπαξιωματικούς.

Η συνεισφορά όμως της ΣΜΥ στο Έθνος δεν έγκειται μόνο στην προσφορά αίματος στα πεδία των μαχών, αλλά και στην ηγεσία του Ελληνικού Στρατού. Από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών αναδείχτηκαν ηγετικές προσωπικότητες οι οποίες είχαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας της πατρίδας μας, όπως ο ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων Ιωάννης Βελισαρίου, ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο Αναστάσιος Παπούλας, ο Γεώργιος Κονδύλης, ο Γεώργιος Στανωτάς, ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, ο Στέφανος Σαράφης, ο Ναπολέων Ζέρβας και πάρα πολλοί άλλοι άξιοι στρατιωτικοί ηγέτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προερχόμενοι από τις τάξεις των Μονίμων Υπαξιωματικών, Στρατηγοί Χασαπίδης, Σκούλας, Λιώσης, Βεντήρης, Δρομάζος, Σπηλιωτόπουλος, Γιατζής, Κοσμάς και Τσιγγούνης, διετέλεσαν Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ενώ απόφοιτοι της Σχολής διακρίθηκαν μετά την αποστρατεία τους και στον πολιτικό βίο της Ελλάδας και διετέλεσαν και Πρόεδροι Κυβερνήσεων, όπως ο Στρατηγοί Νικόλαος Πλαστήρας και Γεώργιος Κονδύλης.



Στη σημερινή εποχή, η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών συνεχίζει να λειτουργεί με το ίδιο υψηλό αίσθημα ευθύνης και με συνέπεια στην αποστολή της, αθόρυβα, μεθοδικά και αποδοτικά, με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον της Πατρίδας, αποτελώντας το λίκνο μέσα στο οποίο γεννιέται και σφυρηλατείται ο Μόνιμος Υπαξιωματικός του Στρατού μας, πιστός στον όρκο του Έλληνα Στρατιώτη και στις πατροπαράδοτες αρετές της ανδρείας, της φιλοπατρίας, της εντιμότητας, της καρτερίας, της συναδελφικότητας και της πειθαρχίας.

Το έργο της δημιουργίας του Μουσείου αγκαλιάσθηκε από την τοπική και όχι μόνο κοινωνία, και αξίζουν ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όσους προσέφεραν κειμήλια και έγγραφα που είχαν στην κατοχή τους και κυρίως τους απογόνους του ήρωα Ταγματάρχη Κασλά Δημητρίου οι οποίοι προσέφεραν όλα τα προσωπικά του αντικείμενα. Ιδιαίτερος έπαινος αρμόζει και σε χορηγούς από την τοπική κοινωνία που βοήθησαν στην ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού, από ηθικής άποψης, έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου