**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Χήρες Στρκών : Μένουν χωρίς σύνταξη !

ΣΧΟΛΙΟ : Να μας προσέχετε ...για να έχετε !!!!

Ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση κρύβει εκπλήξεις και για τις χήρες στρατιωτικών: Τις αφήνει ουσιαστικά χωρίς σύνταξη!

Οι δραματικές συνέπειες των νόμων – «οδοστρωτήρων» που ψήφισε τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια. Ειδικά σε ότι αφορά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό που τα πράγματα χειροτερεύουν για τους περισσότερους με καταλυτικό τρόπο.
Μέσα όμως στην γενική εικόνα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου πραγματικά η αδικία αλλάζει…«πίστα». Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η αδιαφορία που δείχνει η πολιτεία για το πώς θα ζήσουν οι οικογένειες θανόντων συνταξιούχων. Πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν έχοντας χάσει και το στήριγμα τους και την σύνταξη με την οποία ζούσαν;
Το θέμα με το άρθρο 12 του ν. 4387/2016 δεν αφορά μόνο το στρατιωτικό προσωπικό και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Όμως σε αυτούς οι πιθανότητες να βιώσουν οι οικογένειες τους την απόλυτη εξαθλίωση είναι περισσότερες.
Και αυτό γιατί τσουβαλιάζονται αν και ασκούν επάγγελμα αυξημένης επικινδυνότητας, έχουν σειρά παραγόντων που  επιβαρύνουν την υγεία τους κατά τον εργασιακό βίο τους, και οι οικογένειες τους, για αντικειμενικούς λόγους (μεταθέσεις), έχουν επί σειρά ετών αυξημένα έξοδα και περισσότερα εμπόδια στην απόκτηση δεύτερου εισοδήματος. Και άρα λιγότερες ευκαιρίες αποταμίευσης.
Ο νόμος προβλέπει πως σε περίπτωση θανάτου η σύνταξη συνεχίζεται εφόσον είναι 55 ετών ο/η σύζυγος που μένει πίσω!!!!!!!!!. Σε νεώτερες ηλικίες η σύνταξη καταβάλλεται για τρία χρόνια και διακόπτεται. Αν μέσα σε αυτή την τριετία συμπληρωθούν τα 55 έτη θα διακοπεί και θα επανέλθει στα 67!!!!!. Οι ρυθμίσεις δεν έχουν εφαρμογή στην περίπτωση που υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα ή αναπηρία 67% και πάνω.
Τα προφανή προβλήματα που δημιουργεί αυτή η ρύθμιση ζητά να διορθωθούν με ερώτηση του στην βουλή και ο Θ. Δαβάκης. Αν και είναι πράγματι δυσνόητο πως αποφασίστηκε αυτή η ρύθμιση αρχικά αγνοώντας την πραγματικότητα που έχει διαμορφώθει στην ελληνική κοινωνία. Καθώς ένας συνταξιούχος μπορεί να συντηρεί τον ίδιο, την σύζυγο του, την πεθερά του, τα ανύπαντρα άνεργα παιδιά του, κτλ
Ακόμα και έτσι πάντως και παρά τα πυρά της αντιπολίτευσης είναι μάλλον βέβαιο πως η κυβέρνηση δύσκολα θα αλλάξει τώρα πια την απόφαση της.



2 σχόλια:

  1. Για αυτό το λόγο οι ενώσεις πρέπει να έχουν σαν πρώτο στόχο την τροποποίηση αυτής της διάταξης ,όλα τα τα άλλα θέματα είναι δευτερευούσης σημασίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ερώτηση που έκανα για το θέμα, σε καθ΄ ύλην αρμόδιο του ΥΠΕΘΑ, μου απάντησε πως όλο θέμα βρίσκεται στο στάδιο της επίλυσής του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή