**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΛΙΤΟΧΩΡΟ : Στις 2 Απριλίου η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες χωροφύλακες και στρατιώτες από την κομμουνιστική επίθεση !



 
Την Κυριακή 2 Απριλίου στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Λιτόχωρο η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες χωροφύλακες και φαντάρους κατά την ημέρα των εκλογών της 31ης Μαρτίου του 1946, οι οποίοι βρέθηκαν στο Λιτόχωρο για την τήρηση της τάξεως και την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, όταν... 








δέχτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αιφνιδιαστική  επίθεση από ομάδα 100 και πλέον εξοπλισμένων με αυτόματα όπλα και όλμους στασιαστών κομμουνιστών του ΚΚΕ που απείχε από τις εκλογές. 
Το δολοφονικό χτύπημα στο Λιτόχωρο θα σημάνει την απαρχή ενός τριετούς και πλέον αιματηρού εσωτερικού πολέμου που θα λήξει με την συντριβή των κομμουνιστών από τον Εθνικό Στρατό στον Γράμμο και το Βίτσι τον Αύγουστο του 1949.
Από την αιματηρή επίθεση στο Λιτόχωρο επέζησε μόνον ο χωροφύλακας Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι σήμερα 92 ετών και θα έρθει και φέτος, όπως κάνει κάθε χρόνο, για να εξιστορήσει ως αδιάψευστος μάρτυρας όσα έζησε εκείνη την εφιαλτική νύχτα στο ολοκαύτωμα του Λιτοχώρου.  Έχει γράψει επίσης και το βιβλίο "Λιτόχωρο 1946, η πρώτη κόκκινη σφαίρα".
 Το μνημόσυνο οργανώνει κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Πιερίας. 

 Κ.Γ.






Ο μοναδικός επιζήσας της επίθεσης Ν. Παπακων­σταντίνου μιλά στο μνημόσυνο στο Λιτόχωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου