**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ανακοίνωση για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ( Ε.Α.Σ. ) !





Με την υπ’ αριθ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε πιλοτική δίκη , κρίθηκε αντισυνταγματική η παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ), η οποία επιβλήθηκε βάσει του ν. 3865/2010 από 1.8.2010 στις συντάξεις του Δημοσίου από τα 1.400,01 ευρώ και άνω (σε ποσοστά από 3% έως 14%, ανάλογα με τη σύνταξη που έχει κανονισθεί στον κάθε συνταξιούχο). Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι πιλοτικές δίκες διεξήχθησαν και για τις λοιπές μειώσεις που έχουν επιβληθεί στις συντάξεις του Δημοσίου, επί των οποίων δεν έχουν ακόμα εκδοθεί αποφάσεις. Η συγκεκριμένη ένσταση αφορούσε τέως δικαστικό λειτουργό, δηλαδή Δημόσιο Υπάλληλο που αμειβόταν με ειδικό μισθολογιο. Αντίστοιχη πιλοτική δίκη για στρατιωτικούς συνταξιούχους του Δημοσίου έλαβε χώρα κατά τη δικάσιμο της 5.1.2015, επί της οποίας δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση. Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι η κρίση θα είναι όμοια με αυτήν της  απόφασης υπ’ αριθ. 244/2017.
Σύμφωνα με την απόφαση και με την γνώμη των νομικών οι συνταξιούχοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
α. Σε όσους έχουν ασκήσει ένσταση ή αγωγή έως την 7.2.2017 ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δικαιούνται αναδρομικά, αφού εκδικαστούν οι διεκδικήσεις από τα αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
β. Σε όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγή ή ένσταση έως την 7.2.2017 και δεν δικαιούνται αναδρομικά, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δικαιούνται, όμως, να ζητήσουν την παύση της παρακράτησης της Ε.Α.Σ. από την 8.2.2017 και εφεξής. Ωστόσο, καθώς δεν διαφαίνεται ότι θα αποφασισθεί άμεσα η παύση της παρακράτησης, θα χρειαστεί:
(i) Είτε να υποβληθεί στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αίτηση ( όπως συνημμένη αιηση )  ( στην αίτηση διαγράφουμε τα μη αναφερόμενα στους νόμους τα οποία δεν εμφανίζονται στο μηνιαίο ενημερωτικό από το ΓΛΚ, αν αναφέρονται και τα δύο δεν διαγράφουμε κανένα πεδίο ) για την παύση της παρακράτησης εφεξής της Ε.Α.Σ. και ακολούθως, εντός εξήντα ημερών από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης ή μετά την παρέλευση τριμήνου από την ημερομηνία κατάθεσης της σχετικής αίτησης, να ασκηθεί ένσταση ενώπιον του Α΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.  Προς αποφυγή ταλαιπωρίας η σχετική αίτηση  να επικυρωθεί για το γνήσιο της υπογραφής  και  να σταλεί συστημένη (με ΕΛΤΑ κόστος 2,6 €).
(ii) Είτε να ασκηθεί αγωγή μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, προκειμένου να διασφαλιστεί η μη παραγραφή των σχετικών αξιώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου