**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

ΕΠΟΠ: Επαγγελματίες Οπλίτες σε Ελλάδα και Κύπρο – Η σύγκριση που “σκοτώνει” !

ΠΗΓΗ :  Armynow

ΣΧΟΛΙΟ : Η μέρα με τη νύχτα !!! : Ας το λάβουν υπόψη κάποιοι αυτό !!! Ίσως τους χρησιμεύσει για το μέλλον !!!


Επαγγελματίες Οπλίτες: Η πρόσφατη προκήρυξη της Εθνικής Φρουράς για την κάλυψη των αναγκών της, καθιστά αναπόφευκτη τη σύγκριση ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο



Παροχές που φαντάζουν απίθανες στους ΕΠΟΠ, έχουν οι Συμβασιούχοι Οπλίτες (ΣΥΟΠ) στην Κύπρο, οι οποίοι είναι αντίστοιχοι με τους Επαγγελματίες Οπλίτες στην Ελλάδα.
Η σύγκριση δεν αφορά μόνο τον μισθό ο οποίος είναι υψηλότερος στην Κύπρο καθώς πέραν της ονομαστικής διαφοράς κάθε μήνα, περιλαμβάνει και 13ο μισθό.
Το κυριότερο είναι τα “θεσμικά” και κατ’ αρχήν το γεγονός ότι η ανακοίνωση για την πρόσληψη συνοδεύεται από ακριβή στοιχεία με τα ωφελήματα που δικαιούνται.
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα στην πρόσφατη προκήρυξη για Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, ακόμα και όταν είχε ολοκληρωθεί η πρώτη προκήρυξη, ουδείς ήταν σε θέση να μας πληροφορήσει για το ύψος του μισθού που θα πάρουν!
Ας δούμε τι προσφέρει η Εθνοφρουρά στην Κύπρο για να προσλάβει Συμβασιούχους Οπλίτες.

Βασικά στοιχεία:

α) Μηνιαίος μισθός €1.127 + 13ος
Στην Ελλάδα ο μηνιαίος μισθός είναι €970
(β) Σύμβαση διάρκειας ενός έτους με δυνατότητα ανανέωσης μέχρι 10 έτη.
(γ) Δικαίωμα στην καταβολή φιλοδωρήματος
Νοουμένου ότι έχει συμπληρώσει τρία (3) έτη και έξι (6) μήνες υπηρεσίας, ο ΣΥΟΠ θα έχει δικαίωμα σε καταβολή φιλοδωρήματος κατά τη λήξη της σύμβασης ή τον τερματισμό της υπηρεσίας του.
Το φιλοδώρημα υπολογίζεται με βάση συντελεστή ενός δωδέκατου (1/12) του μέσου όρου των συνολικών μηνιαίων απολαβών του ΣΥΟΠ πολλαπλασιαζόμενο επί τους μήνες υπηρεσίας και θα αναπροσαρμόζεται με βάση την αξία της εκάστοτε ισχύουσας ασφαλιστικής μονάδας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
(δ) Ωράριο (07:00 – 14:00)
Το ωράριο των ΣΥΟΠ είναι το ίδιο με των υπολοίπων στελεχών (07:00 – 14:00) με αριθμό υπηρεσιών όπως καθορίζεται από τον Αρχηγό ΓΕΕΦ.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ωράριο, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Βουλή για όλους τους στρατιωτικούς.
(ε) Ετήσια Άδεια 20 μέρες
Για κάθε συμπληρωμένο μήνα απασχόλησης του ΣΥΟΠ υπάρχει δικαίωμα σε άδεια ίση με το 1/12 της συνολικής άδειας που λαμβάνει εργοδοτούμενος καθορισμένης διάρκειας που συμπληρώνει συνεχή απασχόληση ενός έτους, δηλαδή, είκοσι (20) εργάσιμων ημερών για κάθε έτος απασχόλησης, σε περίπτωση πενθήμερης εβδομάδας εργασίας.
(στ) Άδεια Ασθενείας
Ο ΣΥΟΠ έχει δικαίωμα σε άδεια ασθένειας είκοσι οκτώ (28) ημερών το χρόνο.
Του παρέχεται, περαιτέρω, το δικαίωμα σε παράταση της άδειας αυτής, με πλήρεις απολαβές, για χρονική περίοδο μέχρι και δεκατεσσάρων (14) ημερών, νοουμένου ότι εξασφαλίζεται σχετική έγκριση του κυβερνητικού Ιατροσυμβουλίου, μέσω της ίδιας διαδικασίας που τηρείται και για τα μέλη του Στρατού της Δημοκρατίας που υπηρετούν με απόσπαση στην Εθνική Φρουρά.
(ζ) Στους ΣΥΟΠ παραχωρούνται δωρεάν στρατιωτικές στολές και άλλα εφόδια.
Στην Ελλάδα πέραν της πρώτης παροχής στολής, δεν δίνεται τίποτε άλλο για όσα χρόνια υπηρετεί.
(η) Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη
Ο ΣΥΟΠ, η σύζυγος και τα τέκνα του έχουν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε Κυβερνητικά Ιατρικά Ιδρύματα, κατ’ αναλογία των όσων ισχύουν για τα μόνιμα μέλη του Στρατού της Δημοκρατίας.
(θ) Δωρεάν Διακίνηση
Στους ΣΥΟΠ παρέχεται δωρεάν διακίνηση από και προς στις μονάδες με βάση το σχέδιο Δωρεάν Διακίνησης Οπλιτών Εθνικής Φρουράς.
Επιπρόσθετα παρέχεται δωρεάν διακίνηση με τις τακτικές γραμμές των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων.
Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει τέτοια παροχή, πλην μιας έκπτωσης 15% σε ΚΤΕΛ.

Επιπρόσθετα Πλεονεκτήματα

Η έκπληξη κρύβεται σε αυτά τα πλεονεκτήματα, καθώς ορισμένα θα μπορούσαν να είναι αυτονόητα και δεν έχουν οικονομική επιβάρυνση για την πολιτεία. Ωστόσο αφορούν μια πολιτεία που επιθυμεί να μορφώσει τα στελέχη της και να τους δώσει κίνητρα να βελτιώσουν το επίπεδο εκπαίδευσής τους. Κάτι που δεν φαίνεται να αφορά την Ελλάδα.
Στην Κύπρο όμως παρέχουν:
(α) Σχέδιο Σπουδών με Μειωμένα Δίδακτρα μέχρι και 50%
Δυνατότητα σπουδών με μειωμένα δίδακτρα μέχρι και 50%, που παραχωρούνται από ιδιωτικά [EK1] πανεπιστήμια και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου στο πλαίσιο συνεργασιών του Υπουργείου Άμυνας, με απογευματινή ή βραδινή φοίτηση.
περισσότερα
(β) Σχέδιο Υποτροφιών
Δυνατότητα εξασφάλισης υποτροφιών για απόκτηση πτυχίου ή μεταπτυχιακού, κατόπιν διαγωνισμών, σε εξειδικευμένες υπηρεσίες/ θέσεις.
(γ) Σχέδιο Επαγγελματικής Κατάρτισης
Δυνατότητα απόκτησης διπλωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων μέσα από προγράμματα που συνδυάζουν την πρακτική εξάσκηση σε συγκεκριμένους κλάδους, με ταχύρρυθμη θεωρητική κατάρτιση.
(δ) Μοριοδότηση για μελλοντικές προσλήψεις
Δυνατότητα μοριοδότησης για μελλοντικές προσλήψεις στην Εθνική Φρουρά και στην Αστυνομία.
(ε) Πακέτα ασφαλιστικής κάλυψης με ευνοϊκούς όρους
Δυνατότητα συμμετοχής σε πακέτα ασφαλιστικής κάλυψης με ευνοϊκούς όρους που περιλαμβάνουν πιστωτικές διευκολύνσεις και ομαδικό σχέδιο ασφάλισης νοσηλείας και ζωής.
περισσότερα
(στ) Πακέτο προνομίων εκγύμνασης και άθλησης σε συνεργασία με τον ΚΟΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου