....Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στο Παράρτημά μας στην οδό Ειρήνης 9 στην Κατερίνη ....

Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

4-ήμερη Προσκυνηματική εκδρομή (12-15 ΟΚΤ.2017) !ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ(ΕΑΑΣ)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΞΑΝΘΗΣ
Βενιζέλου 60, ΞΑΝΘΗ,67132.Τηλέφωνο/FAX:25410 -25425

Ξάνθη 6 Ιουν.2017

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί Συνάδελφοι και ανά την Ελλάδα Φίλοι του Παραρτήματος μας,
Με την παρούσα επιστολή σας επισυνάπτουμε το πρόγραμμα της προσκυνηματικής εκδρομής από 12 έως15 Οκτ.2017, στη Β. Ήπειρο, δραστηριότητα που πηγάζει από τη διακαή επιθυμία μας και το ιερό καθήκον, ως απότιση της οφειλόμενης ελάχιστης Τιμής στη Μνήμη των ηρωικών μας προγόνων. Τα Ελληνόπουλα αυτά στο Έπος του 1940/41 πολέμησαν για την Ελευθερία της Πατρίδος μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός τους και έπεσαν ηρωϊκά «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».
Είναι δυστυχώς μια άγνωστη στους πολλούς πτυχή της σύγχρονης Ιστορίας μας, αφού σε κανένα σχολικό βιβλίο δεν γίνεται σχετική αναφορά, ότι από τους 12.000 ηρωϊκούς νεκρούς πολεμιστές του Ελληνοϊταλικού Πολέμου κατά το Έπος 1940 – 41, οι 7976 πού ‘’έπεσαν υπέρ Πατρίδος’’, πιστοί στο Καθήκον και τον Όρκο τους, πολεμώντας στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου, σχεδόν στο σύνολό τους συνεχίζουν να παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, σε ομαδικούς τάφους ή με διάσπαρτα τα οστά τους στα πεδία των μαχών της Β. Ηπείρου  ή σε οστεοφυλάκια περιμένοντας την έγκριση για την ταφή τους!!!!!.
Είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν στη σύγχρονη Ελλάδα σε κάθε επέτειο της 28ης Οκτωβρίου να εκφράζεται η περηφάνια για τους γενναίους, να εκφωνούνται πανηγυρικοί λόγοι για την Επέτειο του «ΟΧΙ», να γίνονται τελετές και παρελάσεις και οι ήρωες αυτοί να παραμένουν εκεί ξεχασμένοι και άταφοι, επί 76 ολόκληρα χρόνια !!!!.
Πέρασαν ήδη 8 χρόνια από την υπογραφή Συμφώνου μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας για την περισυλλογή των οστών και τον ενταφιασμό στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια (Βουλιαράτες- Κλεισούρα- Κορυτσά -κ.α), χωρίς όμως μέχρι σήμερα αυτό να εφαρμοστεί. Η Μεικτή Επιτροπή Ελλάδος – Αλβανίας συνεδρίασε μόνο μια φορά τον Απρίλιο του 2012, μέχρι σήμερα ωστόσο δεν υλοποιήθηκε καμία από τις αποφάσεις από μέρους της Αλβανίας. Το θέμα συμπεριλαμβανόταν στην ''ατζέντα'' του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νικ. Κοτζιά, κατά την περσινή επίσκεψή του στην Αλβανία, ενώ στη συνέχεια τέθηκε και στον τότε Πρόεδρο της Αλβανικής Βουλής, κ. Ιλίρ Μέτα, στα πλαίσια της περσινής επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα (10 και 11 Οκτ.2016). Επισημαίνεται ότι ο κ. Ιλίρ Μέτα πρόσφατα εξελέγη και ήδη είναι Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας,
Επιβάλλεται, έστω και αργά, να πράξουμε, το πατριωτικό, θρησκευτικό και εθνικό καθήκον, για τους γενναίους που λάμπρυναν την ιστορία της πατρίδας, άλλαξαν την έκβαση - ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και με τον ηρωίκό τους αγώνα προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό. Είναι χρέος της Πολιτείας ασκήσει τις διπλωματικές της ενέργειες προς την Αλβανία, για να επιλύσει το θέμα των άταφων νεκρών, αλλά και ηθικό χρέος του καθενός μας είναι να μην τους ξεχνάμε.
Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, τιμά τη μνήμη τους με τα Προσκυνηματικά Ταξίδια που διοργανώνει, που έχουν πλέον καθιερωθεί και πραγματοποιούνται ΕΤΗΣΙΩΣ στους ιερούς αυτούς τόπους της Θυσίας τους. Το φετινό θα είναι το 30 συνεχές, το οποίο είναι ανοιχτό σε όλη την Κοινωνία  και σε όσους επιθυμούν. Τα προηγούμενα πραγματοποιήθηκαν το 2015 και 2016.
Ευελπιστούμε, με την ανταπόκριση και τη συμμετοχή σας στη διοργανούμενη εκδρομή (12-15 Οκτ.’17 ), ότι θα αναδειχθεί το θέμα Πανελλαδικά και έτσι μελλοντικά θα διοργανώνονται συχνά αντίστοιχες εκδρομές από Φορείς, Συλλόγους και Ενώσεις, από κάθε γωνία της Χώρας μας.
Παρακαλούμε για την προώθηση του παρόντος, στον κοινωνικό-επαγγελματικό σας κύκλο, για την ενημέρωση τους, καθώς και για την ανάρτηση στις ιστοσελίδες σας και το facebook.

Για το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ξάνθης
Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Γεωργιάδης
Υποστράτηγος ε.α.
(κιν: 6937100910)ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ
Πρόγραμμα Προσκυνηματικής Εκδρομής 12-15 Οκτ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ- Ελληνικό Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου

Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου C:\Users\User\Desktop\Παράρτημα Ξάνθης.png
C:\Users\User\Desktop\Εικόνα1.jpg

4-ήμερη ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ (12-15 ΟΚΤ.2017)

ΞΑΝΘΗ - ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ-ΥΨΩΜΑ 731- ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ-ΧΙΜΑΡΑ


1η Ημέρα:12ΟΚΤ(ΠΕΜΠΤΗ). ΞΑΝΘΗ/ΑΘΗΝΑ-ΚΑΛΠΑΚΙ-ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ-ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

07:00 :Αναχώρηση από ΞΑΝΘΗ (από ΛΑΦΞ) / ΑΘΗΝΑ (θα αποφασιστεί): Με ενδιάμεσες 2-3 στάσεις και μετά από 7 ώρες, φθάνουμε στο ΚΑΛΠΑΚΙ (σημείο συνάντησης των δύο Λεωφορείων από ΑΘΗΝΑ &ΞΑΝΘΗ). Επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο. Συνεχίζοντας φθάνουμε στον Μεθοριακό Σταθμό ΚΑΚΚΑΒΙΑΣ. Μεθοριακές διατυπώσεις στα σύνορα και μπαίνουμε στην Αλβανία. Μαζί μας εφεξής, για να διευκολύνει τις κινήσεις μας και να μας ενημερώνει με παραδόσεις και στοιχεία για την περιοχή η ομογενής δημοσιογράφος και ξεναγός μας, κ. Έλενα Καλούδη.

ΚΑΚΚΑΒΙΑ-ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ
Συνεχίζουμε και μετά από 6 χλμ φθάνουμε στο χωριό Βουλιαράτες. Ένα από τα 24 χωριά της επαρχίας Δρόπολης, δίπλα στο δρόμο Κακαβιάς – Αργυροκάστρου. Στο χωριό λειτουργεί από το 2000 το οικοτροφείο Θηλέων «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ, ΑΝΘΟΣ το ΑΜΑΡΑΝΤΟΝ», έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Δίπλα στο χωριό, ο ομογενής Μπάκος Ιωάννης, είχε χτίσει εκκλησάκι, στον προαύλιο χώρο του οποίου είχαν ταφεί έλληνες στρατιώτες, τους τάφους των οποίων και φρόντιζε, όπως και οι άλλοι κάτοικοι. Επί Χότζα, έκρυψε τους σταυρούς και τηρούσε με μεγάλη μυστικότητα τον κατάλογο με τα ονόματα των νεκρών στρατιωτών, όπως μας διηγήθηκε ο Γ. Μπάκος (ή Πάκος), που από ετών φροντίζει τους τάφους και το ηρώο. Μετά το1991 ιδρύθηκε το σημερινό στρατιωτικό νεκροταφείο, επισκευάσθηκε το παλαιό μικρό εκκλησάκι, αφιερώθηκε στην Αγία Σκέπη και εγκαινιάσθηκε την 28η Οκτ 1999. Τρισάγιο-Κατάθεση Στεφάνου- Εθνικός Ύμνος. F:\ΕΑΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΞΑΝΘΗΣ 9ΙΑΝ 2012\ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ- ΕΚΔΡΟΜΕΣ\2016\Β.ΗΠΕΙΡΟΣ- ΥΨ.731(30 ΣΕΠ-2 ΟΚΤ)\ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ\Βουλιαράτες R.png

ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ –ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ.
Αναχώρηση- για ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ. Άφιξη και τακτοποίηση στα Ξενοδοχεία μας 4*:‘’ARGJIRO’’ ή και ‘’CAJUPI‘’. Ανάπαυση. Τις βραδινές ώρες συνάντηση και ενημερώσεις από τον Γενικό Πρόξενο Αργυροκάστρου και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κκ. Δημήτριο. Επίσκεψη στο Ελληνικό Σχολείο στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως. Βόλτα - ξενάγηση στην Πόλη. Προαιρετικό δείπνο

2η Ημέρα (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) 13 η ΟΚΤ: -ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ-ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ -Υψωμα 731- : Θερμοπύλες που δεν έπεσαν ποτέ  .
08:00 Αναχώρηση για το ολοκαίνουργιο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ, έργο και αυτό του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Στον αύλειο χώρο του υπάρχει το νέο στρατιωτικό νεκροταφείο για την ταφή των οστών των ηρώων μας στους ήδη έτοιμους 350 τάφους (ανά 28άδες, με σταυρούς, χωρίς ακόμη να έχουν ενταφιαστεί, τα οστά των οποίων βρίσκονται σε Οστεοφυλάκια ,μέσα στον Ιερό Ναό). Ένας τεράστιος σταυρός υψώνεται πάνω από τους τάφους. Η ιερότητα του χώρου και η γαλήνη του τοπίου, μας συνεπαίρνουν. Τρισάγιο -Κατάθεση στεφάνου και το «απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, χαίρε ώ χαίρε ελευθεριά». Είναι τόσο επιβλητική η όλη εικόνα του μοναστηρίου όσο και η συγκίνηση από την παρουσία των έτοιμων τάφων για τους ηρωικούς μας προγόνους, που δυστυχώς επί 76 χρόνια εξακολουθούν και παραμένουν άταφοι!!.

Αναχωρούμε για Κλεισούρα και συνεχίζουμε για τον κύριο σκοπό της επίσκεψής μας, το προσκύνημα στο ύψωμα 731 (διαδρομή η οποία γίνεται με ειδικά οχήματα χωρητικότητας 6-8 ατόμων). Φθάνοντας στην κορυφή, ανεβαίνουμε περί τα 200 μ. με τα πόδια μέσα από ανηφορικό μονοπάτι. Λίγο πριν από την κορυφή, συναντάμε μια μικρή πέτρινη πλάκα, μνημείο για Iταλούς νεκρούς (κατεστραμμένο πλέον) με χαραγμένη την επιγραφή στα ιταλικά «η Μεραρχία ΠΟΥΛΙΕ στους πεσόντες οι οποίοι πρώτοι μεταξύ των στρατιωτών της Ιταλίας έκαμαν το ύψωμα αυτό ιερό πορφυρό θυσιαστήριο χαραυγή για την πατρίδα». Τριάντα μέτρα ψηλότερα, υπάρχει το λιτό μνημείο για τους Έλληνες ήρωες. Περιγραφή της Μάχης από Ομιλητή (μέριμνα ΕΑΑΣ/ Παράρτημα Ξάνθης) - Τρισάγιο -Κατάθεση Στεφανιού - Εθνικός Ύμνος.


Κίνηση προς ΤΕΠΕΛΕΝΙ. Μετά την επίσκεψη στο Ύψωμα 731 παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής, μέσω της πόλης του Αλή Πασά το Τεπελένι. Τεπελένι ή Τεπελένιον (αλβανικά: Tepelena, τουρκικά: Tepedelen) είναι η βασική πόλη στην ομώνυμη επαρχία, του νομού Αργυρόκαστρου στη νότια Αλβανία. Βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Αώου, περίπου 3 χιλιόμετρα κατάντι της συμβολής του με τον Δρίνο. Το όνομά της πόλης σημαίνει "Λόφος της Ελένης".

ΤΕΠΕΛΕΝΙ-ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ Μετά από διαδρομή 30 χλμ, επιστρέφουμε στο Αργυρόκαστρο. Ανάπαυση. Το απόγευμα επίσκεψη στο Φρούριο και τα αξιοθέατα του Αργυροκάστρου. Ομαδικό Δείπνο (προαιρετικό) και γλέντι σε παραδοσιακή ταβέρνα με μουσική (Ομογενείς μουσικοί), στο χωριό ΤΕΡΙΑΧΑΤΕΣ.


3η Ημέρα  14 ΟΚΤ.( ΣΑΒΒΑΤΟ)- ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ -ΧΙΜΑΡΑ-ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ-
08:00: Αναχώρηση και μετά από διαδρομή 3 ωρών φθάνουμε στη  ΧΙΜΑΡΑ
Επίσκεψη στο Ελληνικό Σχολείο ‘’ΟΜΗΡΟΣ’’- προσφορά δώρων – και ακολούθως στη γειτονική Εκκλησία. Στη συνέχεια επίσκεψη στο σπίτι της κ. Ερμιόνης ΜΠΡΙΓΚΟΥ, ‘’τη Μάνα της Χιμάρας’’, η οποία τιμήθηκε στις 11 Οκτ.2014, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ Κ. Παπούλια για την Πατριωτική της προσφορά. Σημειώνεται ότι κράτησε καρτερικά μυστικό, το ότι ο Πατέρας της έθαψε με κάθε κίνδυνο για την  Οικογένεια του, τους 6 Έλληνες Στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην αυλή του σπιτιού τους. Τρισάγιο και κατάθεση Τιμητικού Στεφάνου στο ‘’Μνημείο Πεσόντων’’, που κατασκευάστηκε μετά το 1990.

Αναχώρηση για Αγ. Σαράντα. Διανυκτέρευση στα Ξενοδοχεία 4 *: ‘’Hotel BRILANT’’ και ‘’Hotel Agimi Sarande’’. Περιήγηση-Ομαδικό Δείπνο (προαιρετικό) και γλέντι με Ελληνική Μουσική, στην ταβέρνα ‘’ DEMI ’’.

4η Ημέρα: 15 Οκτ( ΚΥΡΙΑΚΗ): ΑΓ,ΣΑΡΑΝΤΑ- ΒΟΥΘΡΩΤΟ-ΣΑΓΙΑΔΑ-ΞΑΝΘΗ/ΑΘΗΝΑ
08:30 : Αναχώρηση για το Δέλβινο. Εκκλησιασμός στον Ι.Ν. Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Τρισάγιο –στο παρακείμενο παρεκκλήσι-οστεοφυλάκιο των πεσόντων 40-41 Μετά τις τελευταίες περιηγήσεις μας, αναχώρηση για το μεθοριακό σταθμό ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΟΥ/ ΣΑΓΙΑΔΑΣ. Μετά τις τελωνειακές διατυπώσεις εισερχόμεθα στη Χώρα μας. Στη συνέχεια μέσω Ηγουμενίτσας φθάνουμε στα Γιάννενα. Ομαδικό (προαιρετικό) γεύμα στην περιοχή ‘’Μώλος’’ με θέα τη λίμνη και το νησάκι. Εδώ οι δρόμοι μας και τα δύο λεωφορεία ‘’χωρίζουν’’, αναχωρούμε και με ενδιάμεσες στάσεις, φθάνουμε αντιστοίχως τις βραδινές ώρες σε ΞΑΝΘΗ και ΑΘΗΝΑ.

F:\ΕΑΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΞΑΝΘΗΣ 9ΙΑΝ 2012\ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ- ΕΚΔΡΟΜΕΣ\2016\Β.ΗΠΕΙΡΟΣ- ΥΨ.731(30 ΣΕΠ-2 ΟΚΤ)\ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ\επίσκεψη Παραρτήματος Yψ.731(R).png

ΤΙΜΗ ΚΑΤ΄ΑΤΟΜΟ: 135 € / δίκλινο -ΤΙΜΗ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟΥ :190
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
Μεταφορά με πολυτελή λεωφορεία – ξενοδοχεία 4* (3 διανυκτερεύσεις με πρωινό)- Ξεναγός- Αρχηγός Εκδρομής-Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ :
Εισόδους σε Μουσεία / Αρχαιολογικούς χώρους
Κίνηση ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ - Υψ. 731 με ειδικά Οχήματα :60€ ( 8 άτομα)
Γεύματα – Δείπνα ( σημείωση: δεν υπερβαίνουν τα 10 € / άτομο).

ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ & ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ -  ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΞΑΝΘΗ :ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ- ΚΑΒΑΛΑ – ΘΕΣ/ΝΙΚΗ-ΒΕΡΟΙΑ- ΙΩΑΝΝΙΝΑ- ΚΑΛΠΑΚΙ Όσοι διαμένουν σε πόλεις που εξυπηρετούνται από το δρομολόγιο, δύνανται να επιβιβαστούν καθοδόν).
ΑΘΗΝΑ (ανάλογα με τις συμμετοχές) :ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΡΙΟ—ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ –ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ- ΑΡΤΑ – ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΚΑΛΠΑΚΙ. Όσοι διαμένουν ΑΘΗΝΑ ή εξυπηρετούνται  από το δρομολόγιο, δύνανται να επιβιβαστούν καθοδόν).
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : (Υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις )
Επικοινωνώντας με Παράρτημα ΕΑΑΣ Ξάνθης, όπως παρακάτω:
α. Διεύθυνση email:eaasxanthis@gmail.com.

β. Τηλέφωνα Επικοινωνίας
6937100910  (Υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος. Γεωργιάδης)
6937409943 (Ταξίαρχος ε.α.Ιωάννης. Κουτσαϊμάνης).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ:
Προκαταβολή: 30 €/άτομο, μέχρι 10 Ιουλ 17
Με την προκαταβολή ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΤΑΙ  η συμμετοχή που δηλώθηκε

Ολική Εξόφληση: μέχρι 30 Σεπ.2017 .

Τρόπος Πληρωμής:
α. Διαμένοντες στην ΞΑΝΘΗ : Στο Παράρτημα ή στο Ταξιδιωτικό Γραφείο ΤΑΣΙΟΣ.Travel (Οδός: γωνία Καραολή &Τσιμισκή )

β. Λοιπές περιοχές: Στον Τραπεζικό Λογαριασμό (ATTICA BANKGR 470 160 877 00000000 8475 96 78 TASIOS).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ :
Στους παρακάτω συνδέσμους, δείτε εικόνες και VIDEO, από τα Προσκυνηματικά Ταξίδια (2015 και 2016).Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου