**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Κατάθεση αγωγών κατά του Δημοσίου-Λέει καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου



29.01.2014 | 00:01
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές των στρατιωτικών είναι μόνο η αρχή. Ο Κώστας Χ. Χρυσόγονος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομική Σχολή Α.Π.Θ εξέφρασε δημόσια την άποψή του για όσα διέρρευσαν και εξηγεί γιατί οι στρατιωτικοί πρέπει να είναι έτοιμοι για περαιτέρω δικαστικό αγώνα με αγωγές κατά του Δημοσίου.

Η άποψη Χρυσόγονου όπως μας την έστειλαν αξιωματικοί που την εντόπισαν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ακτοφυλακής:

Η υπουργική απόφαση (του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα) που ακυρώνεται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία διέρρευσε στον τύπο και τα ΜΜΕ και πρόκειται να δημοσιευθεί στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο, αφορά μόνο την αναδρομική παρακράτηση ποσοστού των αποδοχών των ένστολων του β΄ εξαμήνου 2012. 
Συνεπώς, μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να επιστρέψει μόνο τα παρακρατηθέντα με βάση την υπουργική απόφαση ποσά.


Αντίθετα, για τις αποδοχές μετά την 1.1.2013 δεν υπήρχε υπουργική απόφαση, παρά μόνο η ρύθμιση του ν. 4093/2012 και ως γνωστό νόμος δεν μπορεί να ακυρωθεί ευθέως με απόφαση του ΣτΕ, αλλά μπορεί να κριθεί παρεμπιπτόντως η αντισυνταγματικότητά του.

Συνεπώς, και εφόσον από το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ προκύπτει (όπως έχει διαρρεύσει) ότι κρίθηκε παρεμπιπτόντως αντισυνταγματική γενικά η μείωση των αποδοχών των ενστόλων (και όχι μόνο το αναδρομικό μέρος της), χρειάζεται να ασκηθούν αγωγές κατά του Δημοσίου από καθένα από τους ενδιαφερόμενους (έστω και σε ομαδική βάση, έως 50 κατά δικόγραφο, αλλά πάντως με συγκεκριμένη αναφορά ονομάτων και αιτούμενων ποσών) για το διάστημα από 1.1.2013 έως και σήμερα, προκειμένου να αναγκασθεί το Υπουργείο Οικονομικών να καταβάλει και αυτά τα ποσά, που είναι πολλαπλάσια της αναδρομικής παρακράτησης του β΄ εξαμήνου 2012. 


Σκόπιμο μάλιστα είναι οι σχετικές αγωγές να κατατεθούν το νωρίτερο δυνατό, έτσι ώστε να αρχίσει να «τρέχει» και ο σχετικός τόκος (6% ετησίως, από την επίδοση της αγωγής και μετά).

Κώστας Χ. Χρυσόγονος
Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Νομική Σχολή Α.Π.Θ

Πηγή : Onalert , 29 Ian 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου