....Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στο Παράρτημά μας στην οδό Ειρήνης 9 στην Κατερίνη ....

Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

Σκάνδαλο μεγατόνων έφερε στη Βουλή ο Μηταράκης!!!
Πώς οι υπάλληλοι του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου εξακολουθούν να λαμβάνουν έξτρα εφάπαξ έως και 200.000 ευρώ - Την υπόθεση διερευνά το ΣΔΟΕ!!!

Υπόθεση με οσμή σκανδάλου, που επιφέρει ζημιά στα δημόσια ταμεία, ανακάλυψε στον Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι τα εν λόγω στοιχεία τα έχει διαβιβάσει προς φορολογική έρευνα στο υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, ο κ. Μηταράκης, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής, στην οποία συζητείται το νομοσχέδιο για τον «ενιαίο φορέα εξωστρέφειας», ανέφερε ότι οι 150 υπάλληλοι του ΟΠΕ λαμβάνουν έξτρα εφάπαξ, που φθάνει έως και 200.000 ευρώ, μέσω ασφαλιστικού συμβολαίου, το οποίο όμως δεν έχει τα κεφάλαια και άρα αυτά πρέπει να αντληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόσθεσε, δε, ότι το κράτος μπορεί να ζητήσει την επιστροφή των καταβληθέντων κεφαλαίων ενώ επισήμανε: «Αυτό που έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών, είναι να δει αν έχει φορολογηθεί σε κάθε έναν που έλαβε αυτό το ποσό, τα τελευταία δέκα χρόνια, ως φόρο εισοδήματος, στο 45% αυτή η μισθολογική παροχή. Θα ζητήσω από το υπουργείο Οικονομικών, με νέο έγγραφο σήμερα, ονομαστικά να ελεγχθούν οι φορολογικές δηλώσεις των εργαζομένων, που αποχωρήσανε τα τελευταία δέκα χρόνια, αν καταβάλλανε το 45% φορολόγηση την ημέρα που εισπράξανε, αυτά τα 200 χιλιάρικα».

Στη συνέχεια, δε, κατέθεσε τα έγγραφα, λέγοντας «μια επιστολή της Εθνικής Ασφαλιστικής με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2013, που λέει ότι δεν υπάρχουν κονδύλια σε αυτό το ασφαλιστικό πρόγραμμα, αλλά αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε παροχή δίνεται προς τους εργαζόμενους τα πληρώνει 100% ο ΟΠΕ. Υποβάλλω, επίσης, με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2013, σχετική έκθεση ελέγχου του Υπουργείου των Οικονομικών. Καταθέτω το πιο πρόσφατο συμπληρωματικό ασφαλιστήριο, με ημερομηνία 1η Φεβρουαρίου 2012 και καταθέτω και αντίγραφο ιδιωτικού συμφωνητικού, με ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου 2011, το οποίο διακόπτει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και βάσει αυτού του ιδιωτικού συμφωνητικού, το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγικού Εμπορίου, αναλαμβάνει ονομαστικά την ευθύνη να πληρώσει εφάπαξ, το οποίο φτάνει μέχρι τις 176.908 ευρώ, σε εργαζόμενους που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγικού Εμπορίου. Το σημαντικό που τονίζω και αυτό αποδεικνύεται από τα έγγραφα που καταθέτω, είναι ότι οποιαδήποτε καταβολή γίνεται από σήμερα και στο μέλλον, καλύπτεται εξολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο».

Πιο αναλυτικά, το ασφάλιστρο που κατέθεσε ο υπουργός στην επιτροπή και παρουσιάζει το protothema.gr συντάχθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1989!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράφηκε στις 30.12.2011 μεταξύ του ΟΠΕ και των εργαζομένων του και καθορίζει ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα, την ώρα  που η χώρα «έπαιζε» την οικονομική της επιβίωση... κορώνα-γράμματα και οι περισσότεροι εργαζόμενοι υφίσταντο τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης, ο ΟΠΕ και οι εργαζόμενοί του αποφάσισαν να διακόψουν μεν το ασφαλιστήριο, με την προϋπόθεση όμως να καταβληθούν κανονικά τα εφάπαξ τόσο σε εκείνους τους πρώην υπαλλήλους που δεν τα είχαν πάρει, όσο και στους νυν, όταν αυτοί θα συνταξιοδοτούνταν.

Στην ουσία και όπως αναφέρεται στο συμφωνητικό «σε συνέχεια της διακοπής και πρόωρης λήξης του ασφαλιστικού-αποταμιευτικού προγράμματος, όλες οι μισθολογικές του παροχές, με τη μορφή εφάπαξ καταβολής συγκεκριμένων ποσών... κατοχυρώνονται στις σχετικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στις ατομικές συμβάσεις καθενός των εργαζομένων και πρώην εργαζομένων... και καθίστανται απαιτητές. Σήμερα 30.12.2011 αναγνωρίζονται ως νομίμως οφειλόμενα βάσει της παρούσης όλα τα συγκεκριμένα  συνολικά οφειλόμενα ποσά...».

Με τον τρόπο αυτό και με δεδομένο πλέον ότι το ασφάλιστρο δεν είχε τα σχετικά κεφάλαια, όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνεται να καταβάλει τα εν λόγω εφάπαξ και τις περαιτέρω μισθολογικές παροχές.

Όπως φαίνεται και από τους σχετικούς πίνακες, το ποσό που αναλογεί ως «οφειλή» σε 12 πρώην εργαζομένους, ανήλθε περίπου σε ένα εκατ. ευρώ συνολικά. Το μικρότερο ποσό ανέρχεται σε 37.648 ευρώ και το υψηλότερο σε 150.031 ευρώ, ενώ σημειώνεται πως αυτά πρέπει να καταβληθούν σε τρεις δόσεις, με την τελευταία στις 30.6.2013.

Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία και για τους υπόλοιπους εργαζομένους, με τα ποσά που αναλογούν σε κάθε έναν να κυμαίνονται από περίπου 45.000 ευρώ έως και 150.000 ευρώ. Το εξωφρενικό, δε, είναι ότι προβλέπεται «ποινική ρήτρα» 1% του οφειλόμενου ποσού ανά μήνα σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου