**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Τα 500 ευρώ και η λεπτή κόκκινη γραμμή των Ελλήνων Στρατιωτικών





31.03.2014 | 00:01
Image
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Επειδή δεν έχουμε καμία πρόθεση να χάσουμε την επαφή με την πραγματικότητα όσο σκληρή κι αν είναι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να επισημάνουμε μερικά αυτονόητα πράγματα τα οποία όμως η κυβέρνηση δείχνει να αποφεύγει να κατανοήσει.

Η συζήτηση που γίνεται για τα 500 ευρώ που θα εισπράξουν στις 9 Μαίου κάποιοι ένστολοι περισσότερο εκνευρίζει παρά ηρεμεί όλους αυτούς που από το 2009 αποτελούν την επαγγελματική ομάδα την οποία “έγδαραν” κυριολεκτικά με τα μέτρα που πήραν.

Τα 500 ευρώ που τους δίνουν είναι για τους περισσότερους κάτι παραπάνω από αναγκαία. Και υπάρχουν πολλοί ανάμεσά τους που έχουν άμεση ανάγκη πολύ χαμηλότερου ποσού για να βγάλουν το μήνα τους.

Αυτό που παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση είναι ότι αυτό δεν αφορά μόνο στον μήνα Μάϊο που θα τους δώσει το επίδομα … “αντίδωρο”. Γίνεται κάθε μήνα τώρα για περίπου τέσσερα χρόνια. Κι όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να γίνεται για αρκετό καιρό ακόμη. Η αισιοδοξία των ένστολων έχει στερέψει.

Πως έχει ακόμη Ένοπλες Δυνάμεις αυτή η χώρα μπορούν να το διαπιστώσουν οι κυβερνώντες διαβάζοντας την ημερήσια διαταγή του απερχόμενου διοικητή της 13 ΔΕΕ Ταξίαρχου Κ. Φλώρου που δημοσιεύσαμε στο Onalert. Θα μάθουν πολλά αν υποθέσουμε ότι δεν τα γνωρίζουν.

Δυστυχώς τα 500 ευρώ δεν σώζουν κανένα. Θα ανακουφίσουν στιγμιαία μερικούς ,αλλά δεν θα λύσουν τα θέματα που τους ταλαιπωρουν κάθε μέρα:

Δεν θα πληρώσουν τις δόσεις των δανειων που είχαν πάρει οι στρατιωτικοί με τελείως διαφορετικούς μισθούς . Οι κυβερνήσεις της εποχής των μνημονίων στάθηκαν ανίκανες να δώσουν μια πραγματική λύση ανακούφισης με κάποια συμφωνία με τις τράπεζες που θα προέβλεπε ρυθμίσεις και επαναδιαπραγμάτευση. Έμεινε η φωτογραφία με τους εκπροσώπους των τραπεζών από την εποχή που ΥΕΘΑ ήταν ο Παναγιωτόπουλος.

Δεν θα πληρώσουν το νοίκι των νεαρών Ανθυπολοχαγών στον Έβρο και στα νησιά ούτε τον Απρίλιο, ,ούτε μετά από τον Μάιο. Με τον μισθό τους τους είναι δύσκολο κι έχουμε φθάσει στο απίστευτο να στέλνουν χρήματα οι δικοί τους άνθρωποι λες κι είναι στρατιώτες.

Αν η επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος που τόσους και τόσους μήνες χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως “καρότο” για να μην πονάμε από το “μαστίγιο” είναι αυτό το 500άρικο, τότε κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους ένστολους στις ΕΔ και στα Σώματα Ασφαλείας που δηλώνουν πιο απογοητευμένοι ακόμη και πριν από την ανακοίνωσή του. Οι “απώλειες” για την επίτευξη ενός ανώφελου όπως αποδεικνύεται στόχου ρίχνουν πάντα το ηθικό.

Είναι σαν εκείνη την εξαίσια πολεμική -αντιπολεμική μάλλον- ταινία . Την Λεπτή Κόκκινη Γραμμή που περιγράφει την αιματηρή προσπάθεια μιας μονάδας Αμερικανών να καταλάβουν ένα ύψωμα στις μάχες των νησιών Γκουαταλκανάλ στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμπτωματικά ο Λοχαγός τους στην ταινία αλλά και την πραγμαιτκότητα είναι Ελληνοκαναδός και είχε αρνηθεί να οδηγήσει τους άνδρες του στον βέβαιο θάνατο . Όταν κατέλαβαν το ύψωμα κατάλαβαν ότι το είχαν κάνει…χωρίς λόγο. Οι Έλληνες στρατιωτικοί ζουν τα δικά τους Γκουαταλκανάλ κάθε μέρα πέντε χρόνια τώρα. Και είναι δύσκολο να το ξεχάσουν με 500 ευρώ. Κάποιοι πέρασαν προ πολλού την δική τους Λεπτή Κόκκινη Γραμμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου