**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Οι εκλογές για το ΔΣ/ΕΑΑΣ και η αποστολή της στη σύγχρονη εποχή μας

Πηγή :  staratalogia.

Γράφει ο CDEDALOS
Την Κυριακή στις 23 Φεβρ. 2014 διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού, πανελληνίως. Πολλοί οι υποψήφιοι και με καθώς πρέπει ευπαρουσίαστα βιογραφικά. Άλλοι γνωστοί και άλλοι άγνωστοι. Όλοι τους προσπάθησαν με τα βιογραφικά τους διάμεσου της... Εφημερίδας «Εθνικής Ηχούς», αλλά και δια μέσου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να μας παρουσιαστούν και να μας πείσουν να τους επιλέξουμε, ως έχοντες τα πλέον κατάλληλα προσόντα, ότι είναι ικανοί και άξιοι, ότι έχουν την πείρα, ότι γνωρίζουν τα προβλήματα και ότι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να λύσουν τα προβλήματα των Αξιωματικών εν όψει της οικονομικής κρίσεως και τελικά ότι θα ανταποκριθούν επάξια των προσδοκιών του σώματος κλπ, κλπ…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, παρατηρούμε ότι:

Στις εκλογές της ΕΑΑΣ το 2011 ψήφισαν 6.000 περίπου συνάδελφοι, ενώ στις εκλογές που έγιναν την 23 Φεβ. 2014 από τους 22.500 εγγεγραμμένους ψήφισαν περίπου 7.500!

Δυστυχώς το ποσοστό της αποχής στις εκλογές της ΕΑΑΣ έφτασε στο 67%!

Το πρόβλημα της μεγάλης αποχής είναι λίαν σοβαρό, ανησυχητικό, αρνητικό και απαξιωτικό για την ΕΑΑΣ και δεν πρέπει να παρέλθει απαρατήρητο στις δύσκολες περιόδους που περνάει σήμερα το Έθνος μας! Η ΕΑΑΣ δεν είναι ένα απλό, τυχαίο σωματείο συνταξιούχων κάποιου οποιουδήποτε κλάδου εργαζομένων ή συνταξιούχων της χώρας μας. Είναι ένα νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του νευραλγικού τομέως της πατρίδος μας, του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Τα μέλη του είναι Αξιωματικοί οι οποίοι προσέφεραν τις ύψιστες υπηρεσίες τους στο Έθνος κάτω από αντίξοες συνθήκες και πολλοί απ’ αυτούς έχουν χάσει και τη ζωή τους ακόμη!

Ανησυχούμε λοιπόν και διερωτώμεθα. Γιατί τόση μεγάλη αποχή; Γιατί αυτή η απαξίωση και η αδιαφορία; Tί συμβαίνει άραγε; Ποια είναι τα αίτια που αποτρέπουν και οδηγούν τους αξιωματικούς στο να απέχουν και να μην συμμετέχουν στις διεργασίες ενός τέτοιου μεγάλου συλλόγου;

Θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τα αίτια της αποχής που πιθανόν προβληματίζουν και καθίστανται πρόξενοι αποχής:

To πρώτο αίτιο το εντοπίζουμε στην αποστολή και στις δραστηριότητες της Ένωσης. Ίσως οι απορρέουσες από το καταστατικό δυνατότητες της Ένωσης να είναι καθορισμένες και να μην επιτρέπουν στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) να επεκτείνεται σε ποικιλότροπες, ευρέως φάσματος δραστηριότητες, μιας και τυγχάνει να είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Εφόσον υπάρχουν τοιούτου είδους δεσμεύσεις, θα πρέπει το ΔΣ της ΕΑΑΣ να μεριμνήσει να δρομολογηθούν οι δέουσες ενέργειες προς τροποποίηση του Καταστατικού και να γίνουν οι κατάλληλες προσθήκες – βελτιώσεις, που να είναι προσαρμοσμένες στις νέες και σύγχρονες συνθήκες, στρατηγικές και απαιτήσεις. Προκειμένου να γίνουμε σαφέστεροι αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές προτάσεις:

1) Ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος να δύνανται να συμμετέχουν άπαντες οι Αξιωματικοί, άνδρες – γυναίκες ανεξαρτήτως βαθμού, ισότιμα, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, και όχι μόνον οι ανώτατοι.

2) Στο συμβούλιο είναι απαραίτητο να συμμετέχει πλην των συμβούλων νομικού και οικονομικού και ένας ιατρός αρμόδιος για τα υγειονομικά, διότι με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι απόστρατοι λόγω προχωρημένης ηλικίας και με το Νοσοκομείο του ΝΙΜΙΤΣ, καθίσταται χρήσιμη και απαραίτητη η παρουσία ενός αποστράτου αξιωματικού του Υγειονομικού ως μέλους.

3) Να θεσμοθετηθεί και να προβλέπεται η πρόταση ή η γνώμη του ΔΣ επί της επιλογής των προσώπων, που προτίθεται να τοποθετήσει η ηγεσία του ΥΕΘΑ ως προέδρων επί του ΜΤΣ, ΑΟΟΑ κλπ., για να μην συμβαίνει να φτάνουμε στο φαινόμενο να γίνεται συγκέντρωση πλήθους Αποστράτων και να ζητούν την παραίτηση προέδρου Νομικού προσώπου. Ή να μην φτάνουμε στο φαινόμενο σε Νομικό πρόσωπο να συμμετέχουν δύο αδέλφια ο ένας πρόεδρος και ο άλλος μέλος και μάλιστα συγγενείς πολιτικού προσώπου! (Δηλαδή ισχύει και εδώ, ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;).

4) To ΔΣ να μην έχει πλήρη και αποκλειστική εξάρτηση από τον ΥΕΘΑ, αλλά σε πολλά θέματα να δρα αυτοτελώς. Δηλαδή να εκφέρει γνώμη και κρίση επί των αποφάσεων και πράξεων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ. (π.χ. επί Αποφάσεως Υπουργού –και τέως Αρχηγού ΓΕΣ- που αφορούσε τη μείωση θέσεων κατά 5% του αριθμού των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές (60-70 άτομα), κατ’ επιταγή της Τρόικας. Επί αθρόων αποστρατειών. Επί μεταθέσεων και κρίσεων αξιωματικών με κομματικά κριτήρια «Παράγκα, σύμφωνα με τέως Αρχηγό ΓΕΣ»! κλπ.).

5) Ο πρόεδρος ή τα μέλη του αναλόγως να συμμετέχουν σε συμβούλια του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και να εκφέρουν τη γνώμη της ΕΑΑΣ, ή να υποβάλλουν προτάσεις επί Εθνικών αμυντικών θεμάτων, και επί νομοσχεδίων προς ψήφιση στη Βουλή.

6) Το ΔΣ όσες φορές θίγονται τα συμφέροντά του και διαπιστώνει έκνομες πράξεις ή παραλείψεις να τις καταγγέλλει στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και να καταφεύγει στη δικαιοσύνη. (π.χ. ΜΤΣ).

7) Στην παρούσα περίοδο των σκανδάλων που παρατηρούνται στις προμήθειες των εξοπλιστικών και λοιπών υλικών του ΥΕΘΑ, όπου λέγονται και γράφονται διάφορα στα ΜΜΕ, ότι δηλ. εμπλέκονται και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η ΕΑΑΣ πρέπει να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο και να ζητά τόσο από την κυβέρνηση και Βουλή, όσο και από τη Δικαιοσύνη την πλήρη κάθαρση και την αποβολή από το σώμα των τυχόν εμπλεκομένων επίορκων Αξιωματικών.

8) Η ΕΑΑΣ να φροντίσει να της παρασχεθεί η δυνατότητα από το ΥΕΘΑ και από το Υπουργείο Παιδείας να λειτουργήσει σεμινάρια ή σχολεία επαγγελματικής κατάρτισης σε πολλούς τομείς για τους απόστρατους αξιωματικούς όπως π.χ. λειτουργία εκμάθησης χειρισμού Η/Υ, διαφόρων τεχνών, εκμάθησης ξένων γλωσσών, θεατρικής ομάδας, χορωδίας, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο κλπ. και να μην αισθάνονται οι αξιωματικοί ότι είναι παραμελημένοι και απόκληροι.

9) Να δημοσιεύονται στην Εθνική Ηχώ όλες οι αποφάσεις και οι δραστηριότητες της Ένωσης καθώς και τα πρακτικά του ΜΤΣ όπου συμμετέχει ο πρόεδρος, ως μέλος. Επιθυμία μας είναι να δημοσιευθούν όλα τα πρακτικά του ΜΤΣ και μάλιστα από τότε που το ΜΤΣ άρχισε να καταρρέει και να γίνεται προβληματικό μέχρι και σήμερα. Επίσης το ίδιο ισχύει και για τον ΑΟΟΑ.

10) Ο πρόεδρος της Ένωσης να προσέλθει ενώπιον του Ανακριτού που χειρίζεται το σκάνδαλο του ΜΤΣ και να καταθέσει κατάλογο με όλα τα ονόματα που συμμετείχαν κατά το παρελθόν στα συμβούλια του ΜΤΣ, όλων των επιτροπών (τεχνικών κλπ), των αρχηγών και υπαρχηγών ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ, των Διευθυντών ΔΟΙ/ΓΕΣ, προκειμένου να καταθέσουν, για να παράσχουν εξηγήσεις για όσα γνωρίζουν, έπραξαν ή παρέλειψαν να πράξουν και επιπλέον να ζητηθεί από τη Δικαιοσύνη η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης.

11) Επίσης το ΔΣ να παρέμβει προς το ΜΤΣ, προκειμένου να εξακριβώσει αν ο Νόμος 1863/89 (ΦΕΚ τ.Α 204/18-9-89, περί «Άρσεων των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου 1944-1949») που υπεγράφη από τους τότε υπουργούς Α. Σαμαρά και Φ. Κουβέλη, εφαρμόστηκε ή όχι, χορηγήθηκε Μέρισμα και από ποιες πηγές, καθώς και αν αυτό ήταν σύννομο ή όχι. Εφόσον εξακριβωθεί ότι παρανόμως εχορηγήθη, τότε να προβεί σ’ όλες τις δέουσες νόμιμες ενέργειες.

12) Nα υπερασπίζεται με όλα τα νόμιμα μέσα το κύρος, την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπόληψη των Αξιωματικών και να μην δέχεται προσβολές, ύβρεις και μομφές από οποιοδήποτε και προ πάντων από πολιτικάντηδες του Μεταπολιτευτικού Συστήματος, όπως: Αυτιστικοί, Αντιπαραγωγικοί, Τραμπούκοι, κλπ.

Πιθανόν να υπάρχουν και άλλες ιδέες ή προτάσεις από άλλους συναδέλφους τις οποίες η ΕΑΑΣ μπορεί να ζητήσει και εφόσον τις κρίνει πρόσφορες και υλοποιήσιμες, για το καλό των συναδέλφων, ας προβεί στις δέουσες ενέργειες προς εφαρμογή των. Θέλουμε την ΕΑΑΣ να είναι μία δυναμική, ζωντανή και δημιουργική ένωση σαν μια κυψέλη, που να συμμετέχει στα κοινά και ο ρόλος της να είναι σημαντικός, εποικοδομητικός και λειτουργικός. Σε διαφορετική περίπτωση η Ένωση συν τω χρόνω θα απαξιώνεται, θα αποδυναμώνεται, η αποχή θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη και στο τέλος θα χάσει το όποιο κύρος της και κανείς δεν θα ασχολείται μαζί της.

Το δεύτερο αίτιο αναφέρεται στα πρόσωπα που θέτουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν ως μέλη για το ΔΣ της ΕΑΑΣ.

Είδαμε ότι όλοι οι υποψήφιοι, στα βιογραφικά τους, αναφέρουν και επικαλούνται τα ίδια περίπου πράγματα και τις ίδιες ιδέες. Βέβαια για όσους γνωρίζουμε είτε λόγω συνυπηρέτησης, είτε από πληροφορίες, δεν είναι δύσκολο να μορφώσουμε άποψη για τους υποψηφίους. Για όσους όμως δεν γνωρίζουμε αρκούμαστε στα βιογραφικά τους που δημοσιεύτηκαν στην Εθνική Ηχώ. Αυτό όμως δεν μας ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά μας προβληματίζει και μας κάνει επιφυλακτικούς στην τελική επιλογή μας, και τούτο οφείλεται στο ότι το Μεταπολιτευτικό Συστημικό Καθεστώς υποβάθμισε αξίες, αρχές και ιδανικά, αλλοίωσε και μόλυνε συνειδήσεις σε μεγάλο βαθμό αρκετών στελεχών του Στρατεύματος και συντέλεσε στο να υπάρχει σήμερα πρόβλημα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας μεταξύ των στελεχών, και γι’ αυτό εκφράζουμε ενδεικτικά, τις παρακάτω απορίες και ερωτήματα (όπως είχαμε αναρτήσει πρόσφατα ΕΔΩ):

1) Πόσοι από τους υποψηφίους υπηρέτησαν κατά τη στρατιωτική τους σταδιοδρομία σε Γραφεία Υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ή σε ΕΠΥΕΘΑ, κλπ; Ή υπάρχει συγγενικό τους πρόσωπο που να υπηρέτησε ή να υπηρετεί σήμερα σε πολιτικό Γραφείο τέως – και νυν βουλευτή ή Υπουργού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ; Το στοιχείο αυτό δεν το αναφέρει κανείς τους, και είναι εύλογο να δημιουργούνται αμφιβολίες, για το αν και κατά πόσο θα έχουν το σθένος οι άνθρωποι αυτοί να κοντραριστούν με την Κυβέρνηση των Μνημονίων, σε περίπτωση που διακυβεύονται ή βλάπτονται τα συμφέροντά μας, και επιπλέον δεν αποκλείεται να επηρεαστούν και να συμπλεύσουν. Βέβαια το γεγονός αυτό δεν αποκλείει την αναγνώριση των εκ μέρους μας ως προσωπικότητες με ικανότητες και αν εκλεγούν να διαψευστούμε. Αλλά επειδή το Μεταπολιτευτικό Σύστημα έχει «μακριά χέρια» και επειδή έχει χαθεί η αξιοπρέπεια και η εμπιστοσύνη στην κοινωνία μας, μας κάνει να είμαστε σκεπτικοί και επιφυλακτικοί!

2) Υπάρχουν υποψήφιοι που να συμμετείχαν σε διάφορες επιτροπές αγοράς και προμήθειας εξοπλιστικών και λοιπών υλικών ενόσω υπηρετούσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, που έχουν παραπεμφθεί και ερευνά σήμερα η Δικαιοσύνη για τυχόν ευθύνες τους;

3) Υπάρχουν υποψήφιοι που συμμετείχαν σε Νομικά Πρόσωπα που έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για τυχόν ατασθαλίες και ζημιές Νομικών Προσώπων; Όλα αυτά δεν σημαίνει, ότι οι συνάδελφοι αυτοί στερούνται του δικαιώματος να είναι υποψήφιοι και αν εκλεγούν δεν θα τύχουν της αναγνωρίσεώς μας, και ότι δεν θα τους στηρίξουμε. Αλλά, αν όμως ό μη γένοιτο, πράγμα που απευχόμεθα, αν παρ’ ελπίδα κάποιος που τυχόν εκλεγεί και καταδικαστεί μετέπειτα τότε τι θα συμβεί; Αυτοί που τον ψήφισαν και δεν γνώριζαν τίποτε δεν εκτίθενται; Επειδή πολλά ακούμε, διαβάζουμε και βλέπουμε, γινόμαστε πολύ επιφυλακτικοί και επιθυμούμε κάθε διαφάνεια για τα πρόσωπα πριν θέσουν την υποψηφιότητα για να εκλεγούν και έχουμε ακράδαντη την πεποίθηση, ότι πρέπει να είναι από πάσης πλευράς άψογα, καθαρά, ακομμάτιστα και αμόλυντα!

4) Υπάρχουν υποψήφιοι που ανήκουν στις κλαδικές των αποστράτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Υποστηρίζονται ή όχι; Επίσης ποιοι προτίθενται μέσω της εκλογής ή επανεκλογής τους στο ΔΣ της ΕΑΑΣ (συμπεριλαμβανομένου και των Παραρτημάτων της) να θέσουν και υποψηφιότητα στις Εθνικές εκλογές ή στις Ευρωεκλογές ή στις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρέπει να το γνωρίζουμε, χωρίς αυτό να είναι μεμπτόν!

Όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και η ΕΑΑΣ θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα και πρόσφορα μέτρα και να θεσπισθούν οι δέουσες δικλείδες ασφαλείας και προστασίας για κάθε μέλος που θέτει υποψηφιότητα, να έχουμε στο μέλλον πλήρη βιογραφικά, ούτως ώστε ο ψηφοφόρος να αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια στην κρίση του και στη επιλογή του, γιατί πάνω απ’ όλα θέλουμε το νέο ΔΣ που θα προκύψει από τις εκλογές να είναι ανεξάρτητο, αδέσμευτο, ακομμάτιστο, δημιουργικό και αποτελεσματικό, χωρίς χειραγώγηση και κηδεμονία, ΟΧΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ, και σε περίπτωση που χρειαστεί να έλθει αντιμέτωπο με το Σύστημα να συγκρουστεί, και να μην διακατέχεται από αναστολές του παρελθόντος.

Επί πλέον να εκπροσωπεί το Σώμα των αξιωματικών με ανιδιοτέλεια τόλμη, σιγουριά και σθένος για το καλό και το συμφέρον των Αποστράτων Αξιωματικών, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Έθνους!

Τέλος ευχόμεθα στο νεοεκλεγέν ΔΣ/ΕΑΑΣ συγχαρητήρια και το έργο τους να είναι δημιουργικό και επιτυχημένο.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου