**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Οι Στρατιωτικοί έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις από οποιαδήποτε άλλη εργασιακή-κοινωνική ομάδα

Πηγή : staratalogia


 


 
 


 


 



Ένα μεγάλο ευχαριστω και θερμά συγχαρητήρια από το Παράρτημα Νομού Πιερίας για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση του Προέδρου της ΣΣΑΣ κ. Αντωνιάδη Ιωάννη !!!


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ Ε.Δ. ΚΑΙ ΤΩΝ Σ.Α.

Στον φιλόξενο χώρο της νεανικής εστίας του Ιερού Ναού του Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου, ο Οικονομολόγος Αξιωματικός εν αποστρατεία και Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Σ.Α.Σ. κ. Αντωνιάδης Ιωάννης, μίλησε σε πλήθος στελεχών των Ε.Δ. και Σ.Α., αναφορικά με την υφιστάμενη οικονομική πραγματικότητα και τις... προοπτικές για τους εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικούς.

Στην αρχή και αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή-ιστορικό για το «πώς φθάσαμε έως εδώ», τεκμηρίωσε με στοιχεία και πίνακες το γεγονός πως, οι στρατιωτικοί (στελέχη Ε.Δ. & Σ.Α.), έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις από οποιαδήποτε άλλη εργασιακή-κοινωνική ομάδα και φορέα (για αυτό και η επιλογή τους για να εισπράξουν-όσοι το εισέπραξαν-μέρος του κοινωνικού μερίσματος), καυτηριάζοντας παράλληλα τις φερόμενες ως δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών Οικονομικών, πως εφόσον δικαιωθούν στο ΣτΕ, θα υποστούν ισοδύναμα μέτρα (καθεστώς που δεν εμφανίζεται για τους δικαστικούς, καθώς ενώ υφίσταται πρόβλεψη στο νέο μεσοπρόθεσμο για επιστροφή στις αποδοχές του 2012, δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη εσόδων, από ισοδύναμα μέτρα).

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό καθεστώς των νέων στρατιωτικών όπου αν και προβλέπεται οι προσλαμβανόμενοι από 1-1-2011, να υπάγονται υποχρεωτικά στον κλάδο κύριας σύνταξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ν.3863/2010), παραταύτα, δεν έχει εισέτι υπάρξει πληροφόρηση ούτε εκδοθεί κάποια ερμηνευτική εγκύκλιος από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία τόσο ως προς το νέο καθεστώς της ασφαλίσεώς τους, όσο και ως προς τα δικαιώματα υποχρεώσεις των ασφαλισμένων, την επικουρική σύνταξή τους αλλά και τις προβλεπόμενες ενέργειες του ασφαλιστικού φορέα δλδ του ΙΚΑ.

Επίσης με την αλλαγή του ασφαλιστικού καθεστώτος (ν.3863/2010) των Στρατιωτικών και τη θέσπιση της 40ετίας (35 plus 5 ετών μονάδων εκστρατείας) δεν προβλέφθηκε μεταβατική διάταξη-περίοδος για τους εισαχθέντες από το 1990 έως το 1992 με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα χάσμα 9 ετών διαφοράς με τους εισαχθέντες το 1989 και πρωτύτερα ενώ τόνισε πως ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ο επαναπροσδιορισμός-επέκτασης των ετών μονάδων εκστρατείας.

Για την Δικαίωση από το ΣτΕ, (αντισυνταγματικότητα του ν. 4093/2012) και εν αναμονή της εκδόσεως της τελικής αποφάσεως, συνέστησε στα στελέχη που δεν είχαν προβεί στην κατάθεση εφέσεως (Ολομέλεια Ελεγκτικού Συνεδρίου) και εφόσον το Γ.Λ.Κ. δεν αναπροσαρμόσει αναδρομικά τη σύνταξή τους, θα πρέπει να καταθέσουν σχετικό ένδικο βοήθημα (αγωγή) μέχρι τον Ιούλιο του 2014, για να μην υπάρξει παραγραφή.

Για το θέμα των Μετοχικών Ταμείων των Ε.Δ. υπερθεμάτισε της επιχειρηματολογίας πως αυτά δεν ήταν ποτέ (καθόσον δεν είχαν εργοδοτικές εισφορές) και δεν είναι επικουρικά και ως εκ τούτου δεν πρέπει να υπαχθούν στον νόμο περί συστάσεως Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου Ασφαλίσεως (όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται αλλαγή τρόπου υπολογισμού προς τα κάτω, αναστολή σε όποιον ουσιαστικά ξαναεργασθεί ως ασφαλιστέο πρόσωπο και γίνεται επανυπολογισμός στη νέα αίτηση με βάση τη σύνταξη που έπαιρνε η οποία θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς και μειώσεις στις επικουρικές από 16% έως 45%, αλλά και ετήσια αναπροσαρμογή τους, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του ταμείου).

Συναφώς επισήμανε τις απώλειες με το psi1 και psi2 που υπέστησαν τα Μετοχικά Ταμεία (που ξεπερνούν τα 185 εκατομμύρια ευρώ) σε συνάρτηση με τις αντίστοιχες απώλειες που υπέστησαν οι κρατήσεις που υπέστησαν οι λογαριασμοί Ε.Α.Σ, ΑΚΑΓΕ και Ε.ΕΣ.Ε.Α. και οι οποίες ανήλθαν στο ύψος του 1.520.495.274,62€.

Εν αντιθέσει με αυτά παρουσίασε στοιχεία για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, όπου οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια για τις συντάξεις από 1-1-2015 στη κατοχυρωμένη βασική σύνταξη των 360 ευρώ και στην αναλογική που ίσως μπορέσουν να καταβάλλουν ορισμένα «βιώσιμα» ταμεία. Συγκεκριμένα η σύνταξη θα υπολογίζεται για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2015 και ύστερα ως εξής:

Για το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη της ασφάλισής τους μετά το 2011,οι συνταξιούχοι θα «εισπράττουν» αναλογικό ποσό που θα διαμορφώνεται μεταξύ του 0,8% και 1,5%.
Η βασική σύνταξη που θα ονομαστεί «Εθνική Σύνταξη» θα φτάνει τα 360 ευρώ ενώ στο ποσό αυτό θα προστεθεί το υπόλοιπο ποσό, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης του δικαιούχου και τις εισφορές που έχει καταβάλει, η λεγόμενη αναλογική σύνταξη.
Μετά το 2015 θα ισχύσει μια μεταβατική περίοδο που θα αφορά όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το εν λόγω έτος.
Για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά θα δίδεται αναλογία της σύνταξης ίση με το πηλίκον των ετών που διήνυσε μετά την ημερομηνία αυτή, διά του συνόλου των ετών ασφάλισής του. Τα έτη ασφάλισης από το 2011 ως το 2015 θα υπολογίζονται με το νέο σύστημα για όποιον συνταξιοδοτείται από το 2015 και μετά, ενώ τα έτη προ του 2011 με τον σημερινό τρόπο. Το ποσό της σύνταξης θα υπολογίζεται με βάση ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο.
Το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα διαμορφώνεται με έναν συντελεστή που ξεκινά από το 0,8% κατά το πρώτο έτος ασφάλισης και κλιμακώνεται, στο 40ό και ως το 50ό έτος, στο 1,5%. ενώ με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει μείωση δεδομένου ότι σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 2%, συνολικά.
Τέλος και αναφορικά με τις διαρροές για νέο νόμο περί ιεραρχίας και ένεκα αυτού, νέο μισθολόγιο, (με αποτέλεσμα τόσο την νέα μείωση συντάξεων των στρατιωτικών αλλά και των αποδοχών των εν ενεργεία, καθόσον αυτό θα υλοποιηθεί για τους μεν πρώτους με την νέα αναπροσαρμογή της συνταξιοδοτικής πράξης τους και για τους δεύτερους με την αύξηση των χρόνων παραμονής στο βαθμό), διαφώνησε ριζικά και κάθετα ως προς τη δυνατότητα ισχύος αναδρομικότητας του μέτρου και πρότεινε τη δημιουργία νέου μισθολογίου στα πρότυπα του μισθολογίου του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, με μισθολογικά κλιμάκια σε συνάρτηση με τα χρόνια υπηρεσίας, χωρίς όμως να υπάρξει καμία επίπτωση μείωσης, στις υφιστάμενες αποδοχές.

Ο κ. Γ. Αντωνιάδης εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες:

- Στον συνάδελφό μας κ. Κ Μουργελά για την πρόσκληση
- Στους συναδέλφους Στρατιωτικούς των Ε.Δ. & Σ.Α. που με τίμησαν με την παρουσία τους
- Στους αγαπημένους μου συμμαθητές που για μια ακόμη φορά ήταν εκεί... παρόντες και
- Στους επίσημους προσκεκλημένους μας κ.κ. Περβαινά, Ιατρίδη, Δανιά (Πρόεδρους των Ε.Α.Α.), κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ (ΠΟΣ), ΡΟΖΗ (ΑΚΙΣ-ΕΑΑΣ), ΤΣΑΚΙΡΗ (ΣΕΕ), ΚΡΑΓΚΑΡΗ (ΕΑΑΣ), ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ, ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟ και όλους τους συναδέλφους-υποψηφίους στις ερχόμενες εκλογές, στους οποίους εύχομαι ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και τέλος
- Στους ιερείς του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου που ως γνήσιοι συνεχιστές των ελληνόψυχων Κληρικών του γένους μας, στέκονται πάντοτε στοργικά δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σ.Α της Ελλάδας μας, ευλογώντας τους αγώνες μας και κρατώντας ακμαιότατο το ηθικό μας σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου