**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Δημιουργούνται ατομικές μερίδες για ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ!



Περιορισμένης κλίμακας θα είναι οι μειώσεις που θα γίνουν από την 1η Ιουλίου 2014 στις επικουρικές συντάξεις. Η μείωση θα είναι μεσοσταθμική κατά 4%-5% και δεν θα αφορά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, κατά μέσο όρο, ο «μέσος» συνταξιούχος θα δει τις επικουρικές αποδοχές που λαμβάνει από το Ταμείο του να είναι κατά 9 ευρώ λιγότερες κάθε μήνα. Μάλιστα, για κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων οι μειώσεις θα είναι μηδενικές.

Ως γνωστόν, από την 1η Ιουλίου 2014 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και αναπροσαρμογής των συντάξεων στο ΕΤΕΑ (επικουρικό ταμείο των μισθωτών). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής βιωσιμότητας των Ταμείων, με βάση τον οποίο θα αναπροσαρμόζονται και οι παροχές. Δηλαδή στα ελλειμματικά Ταμεία θα περικόπτονται οι συντάξεις. Ετσι, από 1ης Ιουλίου θα εφαρμοστεί μεικτό σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων στο ΕΤΕΑ. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης μέχρι τις 30 Ιουνίου υπολογίζεται με το παλαιό σύστημα. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης μετά την 1η Ιουλίου, με το νέο σύστημα. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ. Παράλληλα από την 1η Ιανουαρίου 2015 δημιουργούνται «ατομικές μερίδες» για τους ασφαλισμένους. Τα μετοχικά Ταμεία πολιτικών υπαλλήλων και των Σωμάτων Ασφαλείας (Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού) υποβάλλουν υποχρεωτικά κάθε έτος μελέτη. Με βάση αυτή τη μελέτη θα καθορίζονται και οι παροχές (δηλαδή αν υπάρχουν ελλείμματα θα περικόπτονται). Από την 1η Ιανουαρίου 2015 όλοι οι φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, οι αντίστοιχοι τομείς των Σωμάτων Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) λειτουργούν με βάση το μοντέλο που ήδη αναφέρθηκε για το ΕΤΕΑ
.

Σημειώνεται ότι η μείωση των επικουρικών συντάξεων αποτυπώνεται και στο ελληνικό Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2015-18 που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις αρχές του μήνα. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν στα 3,634 δισ. ευρώ το 2014 από τα 3,764 δισ. ευρώ - που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2014 διαμορφώθηκαν το 2013. Η μείωση των επικουρικών συντάξεων θα συνεχιστεί και το 2015-17, καθώς οι σχετικές δαπάνες θα φθάσουν τα 3,585 δισ. ευρώ το 2015, τα 3,464 δισ. ευρώ το 2016 και τα 3,442 δισ. ευρώ το 2017. Συνολικά, δηλαδή, από το τέλος του 2013, με την κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης, οι δαπάνες για τις επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν κατά 9,3%.

ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ. Στο μεταξύ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών έρχεται σε λίγες ημέρες. Ετσι από 1ης Ιουλίου:
1 Καταργείται η εργοδοτική εισφορά 1% υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ).
2 Καταργείται η εργατική εισφορά 1% επίσης υπέρ του ΔΛΟΕΜ.
3 Καταργείται η ειδική εισφορά 1% για την επιδότηση των στρατευμένων μισθωτών (την πληρώνει ο εργοδότης).
4 Μειώνεται η ασφαλιστική εισφορά υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ). Ο συντελεστής μειώνεται από 0,81% σε 0,46%, ως εξής:
Η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (ΕΛΠΕΚΕ) διαμορφώνεται σε 0,24%.
Η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (ΕΚΛΑ) διαμορφώνεται σε ποσοστό 0,12% και η εργατική εισφορά υπέρ του ΕΚΛΑ διαμορφώνεται στο 0,1%.
5 Η ασφαλιστική εισφορά εργοδότη υπέρ του κλάδου παροχών ασθενείας και μητρότητας σε χρήμα από 0,8% διαμορφώνεται στο 0,25%.
Η κατάργηση ή η μείωση των παραπάνω εισφορών οδηγεί τελικώς και σε κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων. Για το 2014, θα καταβληθεί το 50% των επιδομάτων.
Εξαιτίας της μείωσης των εισφορών οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ θα δουν από τον ερχόμενο Ιούλιο οριακές αυξήσεις στους μισθούς τους. Αναλυτικά:
- Στον βασικό μισθό 586 ευρώ μεικτά, η μηνιαία αύξηση θα είναι περίπου 6 ευρώ.
- Σε μισθό 1.000 ευρώ, η μηνιαία αύξηση θα είναι 10 ευρώ.
- Σε μισθό 1.300 ευρώ, η μηνιαία αύξηση θα είναι 13 ευρώ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
πηγή:tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου