....Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στο Παράρτημά μας στην οδό Ειρήνης 9 στην Κατερίνη ....

Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014

Έρχονται μερίσματα ΄΄ασανσέρ΄΄Μερίσματα «ασανσέρ» σε ετήσια βάση έρχονται σε όλα τα Μετοχικά Ταμεία. Δημόσιοι υπάλληλοι και ένστολοι που εισπράττουν μέρισμα από τα Μετοχικά Ταμεία Πολιτικών Υπαλλήλων, Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού θα βλέπουν από εδώ και στο εξής την παροχή να μεταβάλλεται κάθε χρόνο ανάλογα με τα έσοδα και τις δυνατότητες των Ταμείων.
Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, τα Μετοχικά Ταμεία υποχρεούνται από φέτος να διεξάγουν σε ετήσια βάση αναλογιστικές μελέτες.
Με βάση τα αποτελέσματα, που θα λαμβάνουν υπόψη τους δημογραφικά δεδομένα, συνταξιοδοτήσεις, εισφορές, άλλα έσοδα, γενικότερα την οικονομική κατάσταση του φορέα, τα Διοικητικά Συμβούλια θα αποφασίζουν με σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής αντίστοιχη αυξομείωση των παροχών. Δεδομένης της σημερινής οικονομικής κατάστασης, της αποστέρησης ή μείωσης κοινωνικών πόρων, των αθρόων συνταξιοδοτήσεων κι εφόσον συνεχιστεί η μείωση των εσόδων και η αύξηση των μερισματούχων, το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων σε ορισμένους τουλάχιστον φορείς δεν θεωρείται απίθανο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΜΤΠΥ βρίσκεται σε διαδικασία συλλογής στοιχείων, ενώ εκτιμάται πως η αναλογιστική μελέτη θα είναι έτοιμη προς το φθινόπωρο ή το αργότερο προς το τέλος του χρόνου. Αντίστοιχες μελέτες πρέπει να γίνουν και στα τρία Μετοχικά Ταμεία των ενστόλων. Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν πως πριν από την αλλαγή του χρόνου θα έχουν ληφθεί οι ανάλογες αποφάσεις αν και δεν αποκλείεται αυτό να γίνει το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
«Η ψήφιση του νόμου που θεσμοθετεί ετήσιες αναλογιστικές μελέτες είναι μεγάλη επιτυχία, καθώς βάζει φρένο στην οποιαδήποτε αυθαιρεσία οποιουδήποτε προέδρου ή ΔΣ Ταμείου», τονίζει ο πρόεδρος του ΜΤΠΥ, Παύλος Περάτης. Υπενθυμίζεται πως το ΜΤΠΥ προωθούσε πριν από μερικούς μήνες κλιμακωτές μειώσεις ως και 15%, λόγω της «τρύπας» στον προϋπολογισμό για το 2014 που άγγιζε τα 90 εκατ. ευρώ. Τώρα, μετά και την ψήφιση του επίμαχου νόμου, η διοίκηση αναμένει τα αποτελέσματα της μελέτης για να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις. Από τον επόμενο χρόνο, πάντως, οι περικοπές των κοινωνικών πόρων του ΜΤΠΥ που ψηφίστηκαν πρόσφατα εκτιμάται πως θα αφαιρέσουν από τον ετήσιο προϋπολογισμό του κονδύλια της τάξης των 70 εκατ. ευρώ. Η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη δηλώσει πως δεν θα δεχτεί καμία περαιτέρω μείωση των παροχών.
«Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι για την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία. Γι' αυτό προτείναμε τον περασμένο Απρίλη να μην καταργηθούν οι κοινωνικοί πόροι, αλλά αντίθετα να βρεθούν νέοι συμπληρωματικοί, που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του Ταμείου», δηλώνει ο Μάριος Κρητικός, εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ στο ΜΤΠΥ. Υπενθυμίζεται πως οι περικοπές στο ΜΤΠΥ έχουν ξεκινήσει από το 2011, όταν θεσπίστηκε ειδική εισφορά για τα μερίσματα άνω των 300 ευρώ και ακολούθησε οριζόντια περικοπή 20%. Διαδοχικά «ψαλίδια» έχουν επιβληθεί και στα μερίσματα των ενστόλων τα τελευταία χρόνια, με το ύψος του μερίσματος να υποχωρεί διαρκώς.
Γιάννης Φώσκολος

Το ύψος των μερισμάτων

Βαθμός (με 35ετία)
Ποσό μερίσματος
ΜΤΣ (μεικτό ποσό)
Στρατηγός
212
Αντιστράτηγος
187
Συνταγματάρχης
143
ΜΤΑ (προ κρατήσεων,
Πτέραρχος
304
εισφορών, μειώσεων,
Αντιπτέραρχος
273
χωρίς ΕΚΟΕΜΑ)
Σμήναρχος
218
ΜΤΠΥ
Μέσο μέρισμα
202

πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου