....Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στο Παράρτημά μας στην οδό Ειρήνης 9 στην Κατερίνη ....

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015

Εξελίξεις - ΒΟΜΒΑ για το εφάπαξ Στρατιωτικών !

ΠΗΓΗ : staratalogia


Και «κουρεμένο» και στα 35 χρόνια η πληρωμή του!

Τα πάνω κάτω έρχονται στη χορήγηση του εφάπαξ στους στρατιωτικούς. Με έγγραφό του, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προτείνει στα... υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών την αναστολή των διατάξεων του Ν. 4281/14 (άρθρο 220) για τους ειδικούς λογαριασμούς (ΕΛΟΑΣ - ΕΛΟΑΝ - ΕΛΟΑΑ - ΤΕΑΠΑΣΑ - ΤΑΛΣ) τουλάχιστον έως την 30/06/2016, προκειμένου καταστεί εφικτό οι εν λόγω λογαριασμοί - Ταμεία να χορηγούν εφάπαξ βοηθήματα στους δικαιούχους έγκαιρα, χωρίς τη δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Ωστόσο, βάζει και μια σειρά άλλων παραμέτρων που έχουν παγώσει τους στρατιωτικούς:

Πρώτον, να αυξηθεί ο ελάχιστος χρόνος μετοχικής σχέσης που απαιτείται, προκειμένου να δικαιούται κανείς εφάπαξ. Ο χρόνος φτάνει τα 20 χρόνια.
Δεύτερον, το εφάπαξ να χορηγείται έως και έναν χρόνο (από τρεις μήνες) μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών, «ώστε σε περίπτωση συγκυριακής αύξησης των αποστρατειών να μη δημιουργηθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις για το Ταμείο».
Τρίτον, και σημαντικότερο, να υπάρχει «πρόβλεψη της καταβολής εφάπαξ βοηθήματος με βάση τη συμπλήρωση τριάντα πέντε (35) ετών συντάξιμης υπηρεσίας από τον χρόνο έναρξης της μετοχικής σχέσης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία αποστρατείας, με σκοπό να αντιμετωπιστεί τυχόν αυξημένος αριθμός αιτήσεων εφάπαξ που θα υποβληθούν στο μεσοπρόθεσμο διάστημα».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλοι θα περιμένουν να συμπληρώσουν 35 χρόνια (!), κάτι που, όπως λένε οι στρατιωτικοί, σημαίνει πως αν έφυγες με 25 χρόνια υπηρεσίας θα περιμένεις δέκα χρόνια!

Στο σχετικό έγγραφο προβλέπεται και «κούρεμα» στο εφάπαξ, αφού ξεκάθαρα γίνεται λόγος για «αναπροσαρμογή (περιορισμός) του χορηγούμενου εφάπαξ βοηθήματος, εάν απαιτηθεί, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο».

Οι στρατιωτικοί, μετά τη γνωστοποίηση του σχετικού εγγράφου (Φ. 950/178/137293), είναι σε κατάσταση σοκ, αφού η κυβέρνηση όχι μόνο δεν βελτιώνει τις υπάρχουσες συνθήκες, αλλά τις κάνει ριζικά χειρότερες.

Το ΥΠΕΘΑ, από την άλλη, με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης οικονομικής λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών - Ταμείων και της απρόσκοπτης χορήγησης εφάπαξ, προτείνει και την ετήσια υποβολή αναλογιστικών μελετών στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες του οικείου υπουργείου (ΓΔΟΣΥ-ΓΔΟΥ) και στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, έτσι ώστε έγκαιρα να προβαίνουν σε μέτρα είτε αυτορρύθμισης είτε προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να μην υπάρχουν ελλείμματα και να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους.

Ταυτόχρονα, θα υποβληθεί άμεσα Πράξη Νομοθετικής Ρύθμισης από το ΥΠΕΘΑ προς τα συναρμόδια υπουργεία.

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 28/11/2015 – ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ)

Κάντε κλικ στις παρακάτω φωτό για να διαβάσετε το σχετικό έγγραφο της ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ προς ΥΠΕΚΑ:

__________________


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου