**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Ειδκά Μισθολόγια : Το σχέδιο Χουλιαράκη και η δήλωση Καμμένου !

ΠΗΓΗ : onalert

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Ένας υπόγειος πόλεμος κυρίως για τις εντυπώσεις φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, λόγω της επικείμενης ανακοίνωσης από το υπουργείο Οικονομικών της πρότασης για τα ειδικά μισθολόγια.

Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως έχει αποστείλει το σχέδιο που έχει ετοιμάσει για σχολιασμό από τα άλλα υπουργεία και μάλλον τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά που από το υπουργείο άμυνας άρχισαν οι διαρροές ότι "δεν θέλουμε να το αφήσουμε να περάσει έτσι", όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ.

Υπάρχουν δυο ενδιαφέροντα σημεία στην όλη ιστορία.

Το πρώτο είναι πως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας γνώριζαν πως το υπουργείο Οικονομικών συντάσσει ειδικό μισθολόγιο, καθώς το έχει δηλώσει πολλές φορές ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης στην Βουλή.

Την 1η Ιουλίου μάλιστα, ο κ. Χουλιαράκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Θανάση Δαβάκη, είχε δηλώσει σχετικά:

"Το υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνει τις μέρες αυτές την επεξεργασία της δικής του πρότασης για τα νέα ειδικά μισθολόγια, με στόχο αυτή να νομοθετηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και οπωσδήποτε πριν το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016.

Τα ειδικα μισθολόγια αυτά αφορούν αμοιβές ενός μεγάλου εύρους δημοσίων λειτουργών, αφορούν καθηγητές πανεπιστημίων, διπλωμάτες, δικαστικούς, και βέβαια αφορούν τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και το πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα.

Οι στόχοι της πρότασης του υπουργείου Οικονομικών για τα νέα ειδικά μισθολόγια είναι τρεις.

Πρώτα απ' όλα είναι η απλοποίηση, δεύτερον είναι η αποκατάσταση ενός συστήματος δικαιοσύνης, η αποκατάσταση μισθολογικών κλιμακίων που δίνουν κίνητρο στην προσπάθεια διάκρισης και επιβραβεύουν την αριστεία και βέβαια η συμβατότητα της εισοδηματικής πολιτικής του Δημοσίου με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής.

Τα νέα ειδικά μισθολόγια που όπως είπα θα νομοθετηθούν τους επόμενους δυο μήνες, και το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων από την άλλη, όπως προβλέπεται από το νόμο 4393/2016 είναι δυο απολύτως διακριτά θέματα.

Τα νέα ειδικά μισθολόγια νομοθετούνται τώρα, ισχύουν αμέσως μετά τη νομοθέτησή τους, και άρα την 1/1/2017 και στην θεωρητική περίπτωση που τα νέα ειδικά μισθολόγια πάγωναν, αυτά που θα πάγωναν θα είναι τα μισθολόγια που προβλέπονται από το νέο νόμο'.




Το δεύτερο σημείο είναι πως λίγες ημέρες νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα στις 14 Ιουνίου 2016, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, δήλωνε εγγράφως στη Βουλή ότι είναι αναρμόδιος για οικονομικά θέματα και πως "oι αρμοδιότητες για την πολιτική μισθών και συντάξεων ανήκουν αποκλειστικά στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς νόμους, με βάση την εκάστοτε εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική".




Μάλιστα στην ίδια απάντηση σε κοινοβουλευτικό έλεγχο δήλωνε ότι "τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν να φοβηθούν απολύτως τίποτε τόσο για το ειδικό τους μισθολόγιο όσο και για την απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα εφαρμοστεί".

Είναι το λιγότερο περίεργο, 30 ημέρες αργότερα να δημιουργείται ένα κλίμα έντασης μεταξύ των δυο υπουργείων, τουλάχιστον από την πλευρά του υπουργείου άμυνας, από όπου αφήνεται να εννοηθεί ότι έχει ετοιμαστεί άλλη πρόταση και θα γίνει διαπραγμάτευση.

Υπάρχουν άραγε δυο γραμμές στην κυβέρνηση;












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου