**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Εορτασμός της επανάστασης του Ολύμπου το 1878 !


Ιστορικό :



του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

Ο επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος Λούσης, ο λιτοχωρινός Ευάγγελος Κοροβάγκος και ο λοχαγός Κοσμάς Δουμπιώτης δεν ήταν κοινοί θνητοί, ήταν η ζωντανή επισφράγιση της ιστορίας. Τον Φεβρουάριο του 1878 οι Μακεδόνες, δηλαδή οι Έλληνες, αδράξανε τα όπλα και αν έπρεπε να πεθάνουν, θα πέθαιναν σαν Έλληνες.
.




Στο Λιτόχωρο συγκροτήθηκε αμέσως προσωρινή Κυβέρνηση της ελεύθερης Μακεδονίας, υπό τον λιτοχωρίτη Ευάγγελο Κοροβάγκο. Συνεπεία λαθών, των πενιχρών μέσων και κυρίως της ατολμίας της κυβέρνησης των Αθηνών, η επανάσταση του Ολύμπου κατεπνίγη στο αίμα. Αλλά ο επαναστατικός σπινθήρας από κορυφή σε κορυφή μεταδόθηκε μέχρι τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία και ακόμη βορειότερα. Οι επαναστατικές φλόγες διατηρήθηκαν επί μήνες.

Ενώ ο αγώνας του 1878 σαν εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση στρεφόταν κατά του Τούρκου δυνάστη, σαν πολιτική πράξη και σαν δήλωση βούλησης σκόπευε πέρα από τον τουρκικό ζυγό. Το Συνέδριο του Βερολίνου ανέτρεψε τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και οι σκοποί του πανσλαβισμού απέτυχαν. Οι Μακεδόνες δεν ήταν διατεθειμένοι να ανταλλάξουν τη μια δουλεία με μια άλλη χειρότερη.

1878 – 2017. Κάθε Φεβρουάριο η μνήμη μας ανατρέχει με υπερηφάνεια και συγκίνηση στον ηρωϊκό Φεβρουάριο του έτους 1878, κατά τον οποίο κηρύχθηκε η άπελπις και καταδικασμένη εκ των προτέρων επανάσταση του Ολύμπου. Όχι, η επανάσταση δεν έγινε έτσι «στα κουτουρού», χωρίς υπολογισμό. Στους πανηγυρικούς λόγους δεν ξεδιπλώνουμε τις πτυχές των γεγονότων χάριν της ιστορικής επισημάνσεως και της ιστορικής πληρότητος. Τότε, οι Μεγάλοι έδιναν τη Μακεδονία «μπαχτσίσι» στους Βούλγαρους. Ο αντίλαλος του ιερού αγώνα των προγόνων μας πάνω στον Όλυμπο, στα Πιέρια, στα μακεδονικά βουνά φτάνει στις μέρες μας. Σήμερα, η εθνεγερσία εκείνη διατηρεί απαραμείωτη όλη την αξία της. 











Και φυσικά δεν μπορούσε να λείπει ο στιλοβάτης της Πατρίδος μας ο Στρατός μας που για ακόμη μια φορά εισέπραξε το χειροκρότημα  που  του αξίζει.
Και η μπάντα του Δήμου Δίου - Ολύμπου πάντα παρών στις εκδηλώσεις !



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου