**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ

Τελευταία, παρουσιάζονται στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο δημοσιεύματα με τον ευφάνταστο τίτλο “Διπλά Αναδρομικά στους Απόστρατους”.
Ο τίτλος είναι παραπλανητικός και ευφάνταστος, διότι στο δημοσίευμα αναλύονται οι εκκρεμότητες των δικαστικών αποφάσεων, ήτοι του Συμβουλίου της Επικρατείας {ΣτΕ} και του Ελεγκτικού Συνεδρίου {Ε.Σ.}
Στις γραμμές που ακολουθούν περιγράφονται λίαν περιληπτικά οι δικαστικές εκκρεμότητες.
Το ΣτΕ με την υπ’ αριθ. 2192/2014 απόφαση της Ολομέλειας αυτού αποφάνθηκε ότι “οι διατάξεις των παραγράφων 31-33 και 37 του Ν.4093/2012 {ΦΕΚ 222Α΄} με τις οποίες καθορίζεται ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των στρατιωτικών {Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας} είναι αντισυνταγματικές και ως εκ τούτου ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες……Συνεπώς οι αποδοχές τους πρέπει να επανέλθουν, όπως είχαν την 31.7.2012”
Μετά την παραπάνω απόφαση με τις διατάξεις του άρθρου 86 του Ν.4307/2014 {ΦΕΚ 246Α΄} αποκαταστάθηκαν οι αποδοχές των στρατιωτικών και οι συντάξεις των αποστράτων σε ποσοστό 50%. Το υπόλοιπο δε 50% παραμένει σε εκκρεμότητα. Τελευταία, με απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης του Συμβούλιο της Επικρατείας καθορίστηκε ως χρόνος συμμόρφωσης – εκτέλεσης χρονική περίοδος οκτώ μηνών, ήτοι μέχρι 23 Οκτωβρίου 2018. Συνεπώς αποκαλύπτεται η πρώτη πηγή αναδρομικών, πλην όμως η αναμονή συνεχίζεται, χωρίς να απαιτείται ουδεμία ενέργεια εκ μέρους των συνταξιούχων αποστράτων στρατιωτικών.
Ως δεύτερη κατηγορία – πηγή αναδρομικών περιγράφεται στα δημοσιεύματα η παύση της παρακράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων {Ε.Α.Σ.} από 10.2.2017, ημερομηνίας δημοσίευσης της υπ’ αριθ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ε.Σ.
Για την παύση της παρακράτησης και την επιστροφή των αναδρομικών από 10.2.2017 η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνήγορου του Πολίτη από τον μήνα Σεπτέμβριο με έγγραφό της προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους {Γ.Λ.Κ.} ζητάει την διακοπή της κράτησης της εισφοράς αυτής, δεδομένου ότι “αντίκειται τόσο στις διατάξεις του Συντάγματος {άρθρο 4 παρ. 1 και 5, 22 παρ. 5 και 25 παρ. 1 και 4 και στις απορρέουσες από αυτά αρχές} όσο και στις υπερνομοθετικές πηγές δικαίου που δεσμεύουν τη χώρα μας και κυρίως στο Πρώτο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου {Ε.Σ.Δ.Α.}”. Στην ίδια την απόφαση “ορίζεται ως το χρονικό σημείο επέλευσης των αποτελεσμάτων της διάγνωσης της αντισυνταγματικότητας των σχετικών διατάξεων, ο χρόνος δημοσίευσης της απόφασης”.
Η μη συμμόρφωση της διοίκησης προς την προαναφερόμενη απόφαση του Ε.Σ. έρχεται σε αντίφαση με τις γενικές αρχές του δικαίου και θίγονται οι επί μέρους αρχές της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης, της ασφάλειας δικαίου, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και κυρίως της αρχής της ισότητας.
Συνοψίζοντας, θεωρούμε ότι η προτεινόμενη στα δημοσιεύματα αίτηση διακοπής της Ε.Α.Σ. δεν κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι αναμένουμε η διοίκηση να κινηθεί εντός των ορίων, που διαγράφονται από τις αρχές του Συντάγματος και ιδιαίτερα “την υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις” {παρ. 5 άρθρον 95}.
Τελικό συμπέρασμα είναι “η συμμόρφωση της διοίκησης με τη νομολογία, ήτοι να διακοπεί η συγκεκριμένη κράτηση από τη μηνιαία σύνταξη των συνταξιούχων στρατιωτικών, καθώς και να επιστραφούν αναδρομικά τα αχρεωστήτως πρακρατηθέντα ποσά από 10 Φεβρουαρίου 2017” {ΣτΠ 2017}
Δεδομένου δε, ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρέπει καθολικά να εφαρμοσθεί για το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου, τόσο ως προς τη διακοπή των κρατήσεων της Ε.Α.Σ. από την μηνιαία σύνταξή τους, όσο και ως προς τα αναδρομικά από 10.2.2017, δεν υφίσταται λόγος υποβάλλονται μεμονωμένα αιτήσεις από τους ενδιαφερομένους.
Κατόπιν των παραπάνω καταδεικνύεται ότι τα δημοσιεύματα του τύπου απλά ανακεφαλαιώνουν τις εκκρεμότητες της διοίκησης προς τους συνταξιούχους στρατιωτικούς.
Σημείωση
Σχετικά με την απόφαση του Ε.Σ. το Γ.Λ.Κ. αναμένει την απόφαση ειδικού δικαστηρίου, στο οποίο έχει προσφύγει το Ελληνικό Δημόσιο.



http://roykoymoykoy.blogspot.gr/

Νικόλαος  Ζαρκάδας Υποστράτηγος  ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου