**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Α.Α.Σ. Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ Νο.2


Αγαπητά Μέλη της Ε.Α.Α.Σ.

Παρακαλούμε  όλα τα μέλη του Παραρτήματος Πιερίας που επιθυμούν , να   κατοχυρώσουν σχετικές αξιώσεις για αναδρομική διεκδίκηση επιδομάτων εορτών και αδείας να προσέλθουν μέχρι την Τρίτη 5 Φεβρ. 2019 ανυπερθέτως στα γραφεία του παραρτήματος προς άσκηση αγωγών. 
Σας παραθέτουμε παρακάτω ενημερωτικό για την προσφυγή και τα έγγραφα που θα χρειασθούν.
Θέμα: Αναδρομική διεκδίκηση επιδομάτων εορτών και αδείας συνταξιούχων στρατιωτικών
 Αξιότιμοι κύριοι/ες, Αγαπητοί φίλοι/ες,
Επειδή το γραφείο μας έχει γίνει αποδέκτης πληθώρας ερωτημάτων από συνταξιούχους στρατιωτικούς σε σχέση με τη δυνατότητα αναδρομικής διεκδίκησης επιδομάτων εορτών και αδείας, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1. Όπως γνωρίζετε, τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας των συνταξιούχων του Δημοσίου έχοντας ήδη υποστεί μειώσεις με το «μνημονιακό» νόμο 3847/2010, καταργήθηκαν ολοσχερώς (από 1-1-2013) με τις ρυθμίσεις της υποπαραγράφου Β.4. της παραγράφου Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (για τις οποίες έχει τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας ήδη με τα ΕλΣυν Ολ. Πρακτικά της 4ης Ειδικής Συνεδρίασης της 31-10-2012). Πρόκειται για τον ίδιο νόμο με τον οποίο θεσπίστηκαν περικοπές των συντάξεων του Δημοσίου και οι οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές μεταξύ άλλων με την υπ’ αριθμ. 1277/2018 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι ως αντισυνταγματικές έχουν κριθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις υπ’ αρ. 2287-2290/2015 αποφάσεις, και οι διατάξεις του ν. 4093/2012 με τις οποίες καταργήθηκαν τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας των συνταξιούχων φορέων κοινωνικής ασφάλισης (πλην του Δημοσίου), ενώ περαιτέρω με τις υπ’ αριθμ. 2626-2635/2018 αποφάσεις του ΣΤ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ως αντισυνταγματική η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας και στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, παραπέμφθηκε δε το σχετικό ζήτημα στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, η οποία και θα κρίνει το ζήτημα οριστικά.
2. Εφιστάται όμως η προσοχή  σας στα ακόλουθα:
α. Η σχετική διεκδίκηση αφορά και για τους συνταξιούχους στα μειωμένα επιδόματα εορτών και αδείας, δηλαδή τα επιδόματα, στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί πριν το ν. 4093/2012 (ήτοι 400 ευρώ επίδομα Χριστουγέννων, 200 ευρώ επίδομα Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείας), δεδομένου ότι οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 3847/2010 έχουν κριθεί ως συνταγματικές με την υπ’ αριθμ. 1388/2018 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
β. Η παραγραφή έναντι του Δημοσίου των αξιώσεων για καταβολή συνταξιοδοτικών παροχών είναι διετής κατ’ άρθρο 90 παρ. 5 του ν.2362/1995 και ήδη άρθρο 140 παρ. 5 του ν. 4270/2014 (ΕΣ Ολ. 115/2017), αρχίζει δε από το τέλος του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο γεννήθηκε η αξίωση. Συνεπώς, τα επιδόματα εορτών και αδείας που μπορούν να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί είναι των ετών 2017 και 2018, ενώ όσοι έχουν υποβάλλει εντός του 2018 αίτηση με την οποία να ζητούν τις ως άνω παροχές για το παρελθόν -και ως εκ τούτου έχουν διακόψει την παραγραφή-, μπορούν να διεκδικήσουν τα επιδόματα και του έτους 2016. Σημειώνεται δε ότι αρμόδιο για την εκδίκαση των σχετικών αγωγών είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο και όχι τα διοικητικά δικαστήρια.
3. Με τα δεδομένα αυτά, συνταξιούχοι στρατιωτικοί που επιθυμούν να κατοχυρώσουν σχετικές αξιώσεις τους μπορούν να απευθυνθούν στο γραφείο μας προς άσκηση των σχετικών αγωγών με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
            Α. Συμπλήρωση των συνημμένων: α) Στοιχεία πελάτη, β) εξουσιοδότηση με γνήσιο της υπογραφής, καθώς και προσκόμιση γ) του τελευταίου ενημερωτικού σημειώματος σύνταξης έτους 2018, δ) της τελευταίας πράξης κανονισμού σύνταξης, ε) της πράξης αποστρατείας και στ) της αίτησης διακοπής παραγραφής με αριθμό πρωτοκόλλου, εφόσον υπάρχει.
Β. Καταβολή ποσού για κάλυψη εξόδων κατάθεσης της αγωγής, αλλά και της μελλοντικής εκδίκασή της που θα ανέρχεται σε 30 ευρώ.
Γ. Σε περίπτωση ευδοκίμησης των αγωγών ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ικανοποίησης των εναγόντων (π.χ. μέσω νομοθετικής ρύθμισης),  ενόψει του μικρού ποσού που διεκδικείται, ουδεμία αμοιβή θα οφείλεται στο γραφείο, οπότε δε χρειάζεται η υπογραφή οιουδήποτε σχετικού συμφωνητικού.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνηση.
                             
Για την Ε.Α.Α.Σ. Ν. Πιερίας                       
Επίλαρχος ε.α Αντώνιος Λαγογιάννης
Πρόεδρος ΤΣ/Ε.Α.Α.Σ. Πιερίας       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου