**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Α/ΓΕΕΘΑ : Οι νέοι πόλεμοι βρίσκονται ήδη μπροστά μας



Πηγή : Staratalogia

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε συνέντευξή του τονίζει ότι χρειάζεται να γίνει εξορθολογισμός των δαπανών για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αναφέρεται στην κρίση της Ουκρανίας και σε όλες τις εστίες έντασης και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα

Τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσεως στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επισημαίνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Κωσταράκος σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στην... επιθεώρηση «European Defence Matters», που εκδίδεται από τον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Οργανισμό (EDA). Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι οι αμυντικές δυνατότητες της χώρας περιορίζονται, καθώς από τη μία πλευρά πιέζονται από τις μειώσεις του Προϋπολογισμού, ενώ από την άλλη πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ασφαλείας μιας ασταθούς περιοχής. Ταυτόχρονα πρέπει να συνεχίζουν τη διαδικασία εφαρμογής των νέων δομών δυνάμεων και διοικήσεως, ώστε οι στρατιωτικοί μας σχηματισμοί να γίνουν πλέον ευέλικτοι και ταχυκίνητοι, διατηρώντας υψηλό επίπεδο ισχύος πυρός.

«Ο εξορθολογισμός των δαπανών είναι μονόδρομος» υπογραμμίζει ο στρατηγός Κωσταράκος και συνεχίζει: «Αυτό πρέπει να το επιτύχουμε με την αξιοποίηση των διαθέσιμων πιστώσεων κατά έναν πιο αποτελεσματικό, συντονισμένο και ισορροπημένο τρόπο, με την εφαρμογή διαφανών διαδικασιών, που πλέον είναι και στην Ελλάδα ανάλογες με αυτές που εφαρμόζονται στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στο γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τονίζει ότι οι εστίες αποσταθεροποιήσεως γύρω από την Ευρώπη (όπως για παράδειγμα στην Ουκρανία) σχετίζονται με ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, εθνικιστικούς αναθεωρητισμούς και θρησκευτικό φανατισμό. «Οι νέοι πόλεμοι βρίσκονται μπροστά μας. Το ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να τους σταματήσουμε» επισημαίνει, για να τονίσει στη συνέχεια ότι δεν αντιμετωπίζουμε πραγματικά νέου τύπου απειλές. Πρόκειται για απειλές που έμεναν εν υπνώσει για όσο διάστημα το διεθνές περιβάλλον δεν ευνοούσε το ξέσπασμά τους. Όσο για το πλαίσιο που τίθεται από τις συλλογικές δομές αμύνης και ασφαλείας επισημαίνει: «Οι εμπειρίες από διάφορα στρατηγικά προγράμματα και συνεχιζόμενες πολυεθνικές συνεργασίες δείχνουν ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ενός τρόπου σκέψεως προσαρμοσμένου στις οικονομικές δυσκολίες των καιρών μας».

Τέλος, αναφορικά με την Ελλάδα υπογραμμίζει: «Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε και έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις με πολύπλευρες δυνατότητες, έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις απειλές και τις προκλήσεις τόσο του παρόντος όσο και του μέλλοντος».

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 24/05/2014 – ΕΥΘΥΜΙΟΣ Π. ΠΕΤΡΟΥ - e.p.petrou@gmail.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου