**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Εξαγορά έως και πέντε συντάξιμων ετών από τους Στρκούς



Πηγή : staratalogia

Τη δυνατότητα εξαγοράς ως και 5 πλασματικών συντάξιμων χρόνων για τους στρατιωτικούς προωθεί ο υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος. Η σχετική νομοθετική διάταξη, η οποία αφορά τόσο τους αξιωματικούς όσο και τους υπαξιωματικούς, έχει αποσταλεί ήδη στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και περιμένει να... πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για την πρώτη φορά που δίδεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικού χρόνου στους στρατιωτικούς, που διέθεταν ως τώρα μόνο τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών συντάξιμων χρόνων (και αυτό σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες όπως π.χ. οι καταδρομείς), όχι όμως και τη δυνατότητα εξαγοράς. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο μαθηματικός τύπος τον οποίο προτείνει η διάταξη έχει επιλεγεί έτσι ώστε δεν θα απαιτεί από τους στρατιωτικούς να καταβάλλουν περισσότερα από τους αστυνομικούς.

Το μέτρο έχει πολλαπλή στόχευση. Επιδιώκει αφενός μεν να ικανοποιήσει τους στρατιωτικούς, προσαρμόζοντας το καθεστώς στις Ένοπλες Δυνάμεις σε ό,τι ισχύει αλλού, αφετέρου δε να αυξήσει τα έσοδα των συνταξιοδοτικών τους ταμείων, αφού στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πολλοί θα κάνουν χρήση του μέτρου. Μια τρίτη παράμετρος που έπαιξε ρόλο στις σχετικές αποφάσεις ήταν η επιθυμία της στρατιωτικής ηγεσίας για ηλικιακή ανανέωση του στελεχικού δυναμικού του στρατεύματος. Θεωρείται ότι η δυνατότητα θα δημιουργήσει ένα κύμα αποχωρήσεων που θα ανοίξει θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν από νέους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.

Η διάταξη για την εξαγορά των πλασματικών συντάξιμων χρόνων αποτελεί τμήμα μιας σειράς νομοθετικών παρεμβάσεων του υπ. Άμυνας με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά των στρατιωτικών. Στο πλαίσιο αυτό, στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης κατατέθηκε ρύθμιση που βελτιώνει τον υπολογισμό των εισφορών αλλά και τις διαδικασίες καταβολής του εφάπαξ από τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας Στρατού ΕΛΟΑΣ.

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 18/06/2014 – ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου